Grevă în Grecia: Cei cu profesii liberale şi jurnaliştii ies în stradă

Avocaţi, medici, farmacişti, stomatologi, notari şi jurnalişti sunt chemaţi la grevă în Grecia, miercuri, cu o zi înainte de ziua naţională de acţiune a sindicatelor împotriva unei noi tranşe de măsuri de austeritate şi reforme pe care Atena se pregăteşte să le adopte.

293 afișări
Imaginea articolului Grevă în Grecia: Cei cu profesii liberale şi jurnaliştii ies în stradă

Grevă în Grecia: Cei cu profesii liberale şi jurnaliştii ies în stradă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aceştia au fost chemaţi să protesteze la Atena şi urmează să se întâlnească în cursul după-amiezii în faţa Ministerului de Finanţe cu sindicatele lor, care contestă înăsprirea regimului fiscal şi a asigurărilor sociale.

"Mă îndoiesc că va fi o participare numeroasă, personal, eu nu văd de ce ar trebui să fac grevă pentru a cere să nu îmi plătesc taxele", a comentat pentru AFP un stomatolog, Pericles Gouzgousis.

"Mâine aş merge bucuros la manifestaţie, în calitate de cetăţean împotriva noilor măsuri, dar am prea mult de lucru", a adăugat el.

Numeroase farmacii funcţionau normal în centru, în timp ce în spitalele publice, greva de 48 de ore pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate care ameninţă, potrivit sindicatelor, "să distrugă societatea greacă" nu perturba în mod semnificativ funcţionarea serviciilor, potrivit Ministerului Sănătăţii.

În schimb, greva jurnaliştilor, al căror sindicat impune respectarea acesteia sub ameninţarea unor sancţiuni, era în plină desfăşurare, privând ţara de buletine de ştiri la televiziune, radio şi pe Internet.

Afectaţi de scăderea salariilor şi concedieri în rafală într-un sector lovit de criză, jurnaliştii cer măsuri de salvare a locurilor de muncă şi protecţie socială.

Ei au ales să înceteze munca miercuri pentru a putea acoperi greva generală, a doua în mai puţin de o lună, la care au făcut apel sindicatele joi.

Data de 18 octombrie a fost reţinută pentru a coincide cu summitul european, la care Guvernul grec de coaliţie vrea să îşi afişeze hotărârea de a pune în aplicare reţetele de redresare dictate de UE şi FMI pentru a obţine deblocarea următoarelor tranşe de împrumut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici