Gripa A/H1N1 a provocat cel puţin 6.750 de decese în lume

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a înregistrat cel puţin 6.750 de decese cauzate de gripa A/H1N1, cu 500 mai multe (8 la sută) în decurs de o săptămână, potrivit celui mai recent bilanţ al organizaţiei, publicat vineri.

39 afișări
Imaginea articolului Gripa A/H1N1 a provocat cel puţin 6.750 de decese în lume

Gripa A/H1N1 a provocat cel puţin 6.750 de decese în lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numărul deceselor cauzate de virusul pandemic apărut în martie-aprilie era de "cel puţin 6.750" la 15 noiembrie, în 206 ţări şi teritorii din lume, a afirmat OMS, care semnalează "indicii că epidemia a ajuns la un vârf în anumite regiuni din emisfera de nord".

Continentul american rămâne cel mai grav afectat, cu peste 4.806 decese, urmat de regiunea Asia-Pacific (cel puţin 1.323 de decese) şi Europa (cel puţin 350 de decese).

"Transmiterea gripei rămâne activă şi extinsă din punct de vedere geografic în Statele Unite, chiar dacă boala pare să fi atins recent apogeul în anumite regiuni, cu excepţia nord-estului Statelor Unite", potrivit OMS.

"În Canada, transmiterea gripei continuă să se intensifice, fără a arăta clar că aceasta a atins un maxim", adaugă organizaţia.

În Europa, virusul este deosebit de activ în nordul, estul şi sud-estul continentului, potrivit datelor OMS.

Epidemia pare să fi atins un maxim în Islanda, Irlanda, Marea Britanie (Irlanda de Nord) şi Belgia, în timp ce numărul afecţiunilor gripale este în "creştere puternică" în Serbia, Republica Moldova, Norvegia, Lituania şi Georgia, precum şi în Belarus, Bulgaria, România şi Ucraina.

O creştere puternică a prezenţei virusului A/H1N1 a fost de asemenea remarcată în Israel, în cursul ultimelor săptămâni.

În Asia Centrală, virusul este deosebit de activ în Kazahstan, Uzbekistan şi Afganistan (mai ales în regiunea Kabul şi în provinciile din sudul şi nord-estul ţării).

Gripa a avut un "impact sever" asupra sistemului de sănătate din Mongolia, unde epidemia pare totuşi să fi atins apogeul în cursul ultimelor două săptămâni.

În Japonia, "activitatea bolii rămâne ridicată, dar stabilă, şi ar putea să scadă uşor în zonele urbane puternic populate", potrivit OMS, care semnalează că virusul A/H1N1 este în curs de a înlocui virusurile gripale sezoniere din China.

Gripa este în declin în zonele tropicale din America Latină şi Asia, exceptând statele Peru şi Columbia, precum şi Sri Lanka, semnalează OMS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici