Guvernul francez va furniza Parlamentului probe acuzatoare la adresa regimului sirian

Guvernul francez va pune la dispoziţia parlamentarilor, luni, documente care arată responsabilitatea regimului lui Bashar al-Asad în atacul chimic comis la 21 august în Siria, au anunţat surse guvernamentale.

187 afișări
Imaginea articolului Guvernul francez va furniza Parlamentului probe acuzatoare la adresa regimului sirian

Guvernul francez va furniza Parlamentului probe acuzatoare la adresa regimului sirian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul francez va furniza "un ansamblu de elemente de dovezi de naturi diferite care identifică mai clar regimul ca fiind responsabil de atacul chimic de la 21 august", a anunţat o sursă guvernamentală.

O altă sursă guvernamentală a precizat că "documente secrete declasificate" vor fi făcute publice în vederea organizării unei dezbateri parlamentare, miercuri, fără vot.

Premierul Jean-Marc Ayrault va primi, în cursul după-amiezii, la Matignon, o delegaţie alcătuită din principalii oficiali parlamentari, cărora le va prezenta situaţia din Siria, înainte de convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară.

După reacţia părţii americane, François Hollande se află, începând de sâmbătă, sub presiunea opoziţiei, dar şi a unui grup de parlamentari constituit din socialişti şi aliaţii lor ecologişti care şi-au manifestat dorinţa ca perspectiva unei acţiuni militare a Franţei împotriva regimului lui Bashar al-Assad să fie supusă la vot în Parlament.

Executivul francez a respins până în prezent posibilitatea organizării unui asemenea vot în Parlament, care nu este necesar în vederea angajării unei operaţiuni militare.

Parisul şi Washingtonul consideră că regimul sirian este responsabil de comiterea unei atac chimic, pe 21 august, la periferia Damascului, soldat cu peste 1.400 de morţi, potrivit serviciilor de informaţii americane.

Barack Obama, hotărât, la fel ca şi François Hollande, să "pedepsească" regimul de la Damasc, a anunţat sâmbătă că va consulta şi va cere acordul Congresului american pentru o intervenţie militară în Siria, care pare iminentă.

O notă recentă aparţinând serviciilor franceze de informaţii, dezvăluită în presă, vorbeşte despre "câteva sute de tone de iperită" şi "gaz sarin" deţinute de regimul sirian, un stoc total care depăşeşte 1.000 de tone de agenţi chimici.

În afară de stocurile de iperită (un gaz de luptă asfixiant numit şi gaz muştar) şi gaz sarin, nota, al cărui conţinut a fost confirmat pentru AFP de surse guvernamentale, menţionează, de asemenea, că oameni de ştiinţă sirieni au lucrat la iperită cu azot, un agent vezicant de primă generaţie şi totodată o substanţă neurotoxică organofosforică a cărei toxicitate este superioară celei a sarinului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici