Hillary Clinton: Apropiaţi ai lui Muammar Kadhafi caută o portiţă de ieşire din Libia

Apropiaţi ai colonelului Muammar Kadhafi au luat contact cu lumea întreagă pentru a găsi o portiţă de ieşire din conflict, a afirmat secretarul american de Stat, Hillary Clinton.

26 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton: Apropiaţi ai lui Muammar Kadhafi caută o portiţă de ieşire din Libia

Hillary Clinton: Apropiaţi ai lui Muammar Kadhafi caută o portiţă de ieşire din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am înţeles că apropiaţi (ai lui Muammar Kadhafi) contactează persoanele pe care le cunosc în lumea întreagă - Africa, Orientul Mijlociu, Europa, America de Nord şi alte zone - întrebând «Ce să facem? Cum să ieşim din toate acestea?»", a declarat Clinton pentru ABC, în timp ce Libia se confruntă pentru a patra zi cu o ofensivă aeriană internaţională.

"Nu sunt la curent (cu faptul că Muammar Kadhafi) a luat el însuşi contact (cu aceste persoane), dar ştiu că persoanele care ar fi trebuit să acţioneze în numele lui au făcut-o", a adăugat ea, potrivit unor extrase din interviul acordat televiziunii americane.

"O parte a tot ceea ce se petrece aici nu este decât regie" şi consistă în "trimiterea unui mesaj unui grup şi a altui mesaj unui alt grup", a apreciat Clinton. "Ca şi cum acest lucru ar funcţiona", a declarat ea, referindu-se la declaraţiile liderului libian.

"Este într-o oarecare măsură imprevizibil. Dar noi credem că este o modalitate (pentru colonelul Kadhafi) de a-şi examina toate posibilităţile. Şi de a spune: «Care sunt opţiunile mele, unde aş putea pleca, ce aş putea face?»", a continuat Clinton, subliniind că ea "încurajează" această atitudine.

Şefa diplomaţiei americane a declarat, de asemenea, că are informaţii, a căror sursă nu a precizat-o, potrivit cărora unul dintre fiii colonelului Kadhafi ar fi fost ucis într-un atac aerian al coaliţiei.

Totuşi, "dovezile nu sunt suficiente" pentru a confirma decesul, care, dacă va fi dovedit, ar putea fi imputat forţelor americane, a declarat Clinton.

Secretarul de Stat nu a precizat despre care dintre fiii lui Kadhafi este vorba.

Potrivit informaţiilor de presă neconfirmate, ar fi vorba despre Khamis Kadhafi, în vârstă de 27 de ani, victima unui pilot libian kamikaze. Potrivit tabloidului britanic The Sun, acesta ar fi murit la spital.

Clinton a declarart că Statele Unite vor transfera comandamentul ofensivei internaţionale în câteva zile, fără să precizeze dacă acest lucru va avea loc sâmbătă, la o săptămână de la debutul operaţiunii.

"Că va fi sâmbătă sau nu, va depinde de evoluţia comandanţilor noştri militari şi de aliaţii şi partenerii noştri", a declarat ea, subliniind importanţa rolului NATO: "NATO va fi în mod evident implicată deoarece numeroşi membri NATO sunt implicaţi în acest proces".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici