Hollande subliniază "necesitatea imperioasă" de a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba nucleară

François Hollande a subliniat duminică asupra "necesităţii urgente (şi) imperioase de a împiedica Iranul să acceadă la arma nucleară", anunţând că va efectua "în lunile viitoare" o vizită în Orientul Mijlociu.

210 afișări
Imaginea articolului Hollande subliniază "necesitatea imperioasă" de a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba nucleară

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu doar Israelul este ameninţat, ci întreaga regiune, care va fi bulversată de o eventuală accedere a Iranului la arma nucleară", a subliniat preşedintele francez în faţa participanţilor la al doilea Congres al comunităţilor evreieşti din Franţa.

"Nu doar Orientul Mijlociu îşi va vedea securitatea eventual pusă în discuţie, ci şi Europa, care va fi ea-însăşi eventual vizată de deţinerea acestei arme", a subliniat şeful statului francez.

François Hollande a precizat că va avea "ocazia să discute cu ansamblul oficialilor din regiune", inclusiv cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în cadrul unei vizite în Orientul Mijlociu "în lunile viitoare".

Comunitatea internaţională suspectează Republica islamică Iran că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, un lucru negat de Teheran. ONU şi occidentalii au impus Iranului o serie de sancţiuni.

Evocând Siria şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah care susţine regimul de la Damasc, Hollande a amintit că Franţa a "cerut ca partea militară (a Hezbollah) să fie înscrisă pe lista organizaţiilor teroriste" a Uniunii Europene (UE).

"Decizia delicată" adoptată de UE cu privire la anularea embargoului asupra armelor destinate opoziţiei, a continuat el, presupune "să fim foarte atenţi, pentru a nu spune foarte exigenţi" în privinţa destinaţiei armelor ce ar putea fi livrate, a subliniat preşedintele francez.

Este vorba despre a fi "siguri că opoziţia siriană este deplin conştientă atât de responsabilităţile sale", a insistat François Hollande, referindu-se la riscul ca aceste arme să ajungă pe mâna unor grupări islamiste radicale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici