Human Rights Watch critică Ungaria pentru noile modificări aduse Constituţiei

Noile modificări aduse recent de Ungaria Constituţiei sale controversate sunt "esenţialmente cosmetice", a denunţat miercuri Human Rights Watch (HRW).

185 afișări
Imaginea articolului Human Rights Watch critică Ungaria pentru noile modificări aduse Constituţiei

Human Rights Watch critică Ungaria pentru noile modificări aduse Constituţiei

Parlamentul a adoptat anterior, săptămâna aceasta, un nou amendament la noua Constituţie ungară, intrată în vigoare pe 1 ianuarie 2012 şi vizată de numeroase critici atât din partea comunităţii internaţionale, cât şi din partea opoziţiei ungare faţă de premierul conservator Viktor Orban.

Această a cincea modificare a textului operată din 2012 şi până în prezent ar urma, în opinia Guvernului conservator ungar, să pună capăt criticilor potrivit cărora Constituţia slăbeşte democraţia în Ungaria. Însă, în opinia ONG-ului care activează în domeniul drepturilor omului, este vorba doar despre un amendament "în mare parte cosmetic".

Schimbările aduse "menţin măsurile care subminează statul de drept şi slăbesc protecţia drepturilor omului", a apreciat ONG-ul cu sediul la New York, într-un comunicat dat publicităţii miercuri la Budapesta.

Modificările aprobate de Parlament vizează, între altele, reguli pentru campania electorală, libertatea religioasă şi independenţa puterii judiciare. Toate aceste puncte au fost vizate de critici internaţionale, formulate inclusiv de către Comisia Europeană (CE) şi Comisia de la Veneţia, un organism consultativ de pe lângă Consiliul Europei (CoE).

În contextul în care aceste modificări sunt prezentate ca "pozitive", persistă unele îngrijorări, afirmă HRW. "Este utopic ca Guvernul să creadă că aceste amendamente vor pune capăt unei dezbateri internaţionale privind Constituţia ungară", subliniază organizaţia.

ONG-ul insistă asupra faptului că Ungaria nu a dat curs recomandărilor CoE, îndemnând Uniunea Europeană (UE) să sporească presiunea asupra Ungariei, inclusiv printr-o eventuală suspendare a dreptului de vot în cadrul UE.

Recurgerea la articolul 7.1, care prevede suspendarea anumitor drepturii ale unui stat membru în cazul unei încălcări grave a valorilor europene, a fost evocat într-un raport al eurodeputatului ecologist portughez Rui Tavares, adoptat în iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici