Înregistrare controversată - Preşedintele egiptean ar ironiza statele arabe bogate: ”Au bani ca orezul” - AUDIO

O înregistrare audio în care preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, ar ironiza statele arabe bogate în petrol a fost difuzată pe Internet, generând reacţii dure din partea internauţilor arabi, care cer Guvernelor lor să înceteze finanţarea Egiptului.

1028 afișări
Imaginea articolului Înregistrare controversată - Preşedintele egiptean ar ironiza statele arabe bogate: ”Au bani ca orezul” - AUDIO

Înregistrare controversată - Preşedintele egiptean ar ironiza statele arabe bogate: ”Au bani ca orezul”

Hashtag-ul "Al-Sisi dispreţuieşte Golful", în limba arabă, a fost distribuit de peste un milion de ori pe Twitter în numai două zile, iar înregistrarea difuzată pe canalul de YouTube al unui post de televiziune pro-islamist din Turcia a fost ascultată de sute de mii de ori, relatează BBC News Online.

Autenticitatea înregistrării audio nu a putut fi confirmată şi, în timp ce biroul preşedintelui nu a reacţionat, premierul egiptean a denunţat aceste afirmaţii drept "minciuni".

În timp ce unii internauţi şi-au exprimat îngrijorările privind viitorul relaţiilor dintre Egipt şi unii dintre cei mai mari susţinători ai săi, alţi comentatori arabi au cerut Guvernelor lor să înceteze finanţarea Egiptului, apreciind că Al-Sisi este "lipsit de respect" şi "nerecunoscător".

Înregistrarea este veche de un an, de pe vremea când Al-Sisi era ministrul Apărării. El poate fi auzit în timp ce îi spune directorului biroului său să le ceară saudiţilor "10 (miliarde de dolari) pentru a fi depuşi în conturile armatei". El cerea aceeaşi sumă şi din partea Kuwaitului şi Emiratelor Arabe Unite. Când directorul biroului său râde, Al-Sisi spune: "Şi ce? Au bani ca orezul".

Internauţii au răspuns cu glume şi fotografii cu orez. Hashtag-ul "Au bani ca orezul", în limba arabă, a fost preluat pe Twitter de peste 300.000 de ori. Chiar şi un jurnalist de la France24 s-a alăturat glumelor: "Se pare că moneda comună a statelor din Golf este orezul ;-)".

Înregistrarea audio nu pare însă să fi afectat poziţia Egiptului în faţa liderilor din regiune. Regele saudit Salman a afirmat că "poziţia Arabiei Saudite faţă de Egipt şi faţă de stabilitatea şi securitatea sa este fermă şi nu se va schimba", potrivit agenţiei oficiale de presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici