Instanţa constituţională din Egipt a stabilit că membrii Parlamentului au fost desemnaţi ilegal

Curtea Constituţională din Egipt a stabilit, joi, că Parlamentul actual nu a fost ales în condiţii "constituţionale", componenţa sa fiind "în totalitate ilegală".

184 afișări
Imaginea articolului Instanţa constituţională din Egipt a stabilit că membrii Parlamentului au fost desemnaţi ilegal

Parlamentul egiptean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Instanţa constituţională a decis astfel că Parlamentul de 508 membri, dominat de islamişti, este "anticonstituţional, componenţa sa fiind ilegală".

Tot joi, Înalta Curte Constituţională egipteană a decis amendarea unei legi care interzice foştilor oficiali ai regimului Hosni Mubarak să participe la alegeri, menţinând astfel şi candidatura lui Ahmad Shafiq la alegerile prezidenţiale de sâmbătă şi duminică.

"Curtea supremă a declarat anticonstituţională legea referitoare la foştii oficiali ai regimului", a precizat agenţia oficială Mena.

Ahmad Shafiq, ultimul premier al lui Hosni Mubarak, îl va înfrunta pe Mohammed Morsi din partea Fraţilor Musulmani, la 16 şi 17 iunie, în al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor.

Curtea a declarat pe de altă parte că legea care reglementează alegerile legislative, câştigate de majoritatea islamistă, au fost parţial invalidate.

"Curtea a apreciat drept neconstituţionale anumite articole ale legii referitor la alegerile legislative" privind locurile atribuite conform scrutinului uninominal, adică o treime din deputaţi, precizează agenţia. Celelalte locuri vor fi atribuite conform unui sistem de liste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici