Întronizarea Papei Francisc: India trimite un reprezentant acuzat de viol la ceremonie

Decizia Indiei de a trimite la mesa de întronizare a Papei Francisc un oficial politic acuzat că a participat la un viol colectiv asupra unei adolescente a fost criticată luni de către familia presupusei victime şi de către opoziţie.

198 afișări
Imaginea articolului Întronizarea Papei Francisc: India trimite un reprezentant acuzat de viol la ceremonie

Întronizarea Papei Francisc: India trimite un reprezentant acuzat de viol la ceremonie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

P. J. Kurien, vicepreşedintele Camerei superioare a Parlamentului, va conduce delegaţia indiană la mesa de întronizare a Papei Francisc, în pofida unor interogări că ar fi participat, în 1996, la un viol colectiv comis asupra unei adolescente în vârstă de 16 ani.

Victima, de confesiune catolică, l-a acuzat pe Kurien că ar fi fost unul dintre cei 42 de bărbaţi care au violat-o, după ce a fost răpită şi ţinută prizonieră timp de 40 de zile la Kerala, în sudul Indiei.

Kurien, în vârstă de 72 de ani, a fost achitat de viol în 2005. Dar tânăra a solicitat din nou o anchetă, după ce o studentă a fost violată într-un autobuz, la New Delhi, în decembrie anul trecut, acesta fiind un nou caz de viol colectiv care a şocat profund India şi a provocat o dezbatere cu privire la felul în care femeile sunt tratate în această ţară.

Un tribunal a respins cererea sa. Dar demersul său a deranjat Partidul Congresului, aflat în fruntea coaliţiei guvernamentale, care, după comiterea violului din decembrie, a promis să înăsprească legislaţia în materie de crime sexuale.

Tatăl victimei din 1996 a condamnat decizia Guvernului. "Când citesc noutăţile, sunt întristat. Cu siguranţă, este o dezonoare pentru noul papă", a comentat el pentru AFP.

Catolicii din Kerala reprezintă 19% din populaţia locală, potrivit recensamântului din 2001. Luna trecută, sute de manifestanţi au campat în faţa Parlamentului local timp de mai multe zile pentru a încerca să-l oblige pe Kurien să demisioneze din funcţia de parlamentar.

Fostul şef al Guvernului din Kerala, V. S. Achuthanandan, a apreciat că parlamentarul s-a folosit de "influenţa politică" pentru a scăpa de urmăriri.

"Trimisul Partidului Congresului îşi va cere iertare probabil de la noul Papă", a ironizat Achuthanandan, membru al Partidului Comunist.

Kurien, de confesiune catolică, nu a fost disponibil pentru a oferi comentarii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici