Iranul neagă existenţa armelor iraniene în Siria

Iranul a dezminţit, luni, că depozitele de arme vizate de aviaţia israeliană în Siria ar conţine arme iraniene, în timp ce Ministerul Apărării a ameninţat Israelul cu "evenimente grave", fără să precizeze natura acestora, a anunţat site-ul Gardienilor Revoluţiei.

187 afișări
Imaginea articolului Iranul neagă existenţa armelor iraniene în Siria

Iranul neagă existenţa armelor iraniene în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Generalul Massud Jazayeri, adjunctul şefului Statului Major al forţelor armate a"respins propaganda presei occidentale şi israeliene care afirmă că depozitele de arme iraniene ar fi fost ţinta" raidurilor desfăşurate recent de aviaţia israeliană în Siria, potrivit Sepahnews.com, site-ul Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului islamic.

"Guvernul sirian nu are nevoie de arme arme iraniene şi acest gen de informaţii fac parte din războiul de propagandă şi psihologic" dus împotriva Siriei, a adăugat el, făcând referinţă la declaraţii ale unui oficial israelian care a dat asigurări că raidul viza "rachete iraniene destinate Hezbollahului".

La rândul său, ministrul iranian al Apărării, generalul Ahmad Vahidi, a solicitat comunităţii internaţionale să împiedice Israelul să efectueze asemenea atacuri, "altfel evenimente grave se vor produce în regiune, iar Statele Unite şi regimul sionist nu vor fi învingătoare", a avertizat el, fără să ofere mai multe detalii.

În plus, a afirmat el, "cu siguranţă, puterea siriană va da, în timp, un răspuns adecvat regimului sionist".

Israelul a efectuat, vineri şi duminică, două raiduri în Siria, afirmând că vrea să împiedice un transfer de arme către mişcarea libaneză Hezbollah, aliată a Damascului şi Teheranului.

Potrivit Siriei, statul evreu a bombardat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, trei poziţii militare, la nord-vest de Damasc, cu rachete lansate din avioane venite din Israel prin Liban.

Raidul a avut ca ţintă un centru de cercetări ştiinţifice, la Jamraya, vizat deja, la sfârşitul lunii ianuarie, de un atac israelian, dar şi două obiective militare - un important depozit de muniţii şi o unitate de apărare antiaeriană -, potrivit unui diplomat de la Beirut care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a afirmat că cel puţin 42 militari sirieni au fost ucişi în aceste raiduri, adăugând că soarta altor aproximativ 100 este necunoscută.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu o revoltă populară violent reprimată şi transformată într-un război civil, soldat cu peste 70.000 de morţi.

Aceste raiduri riscă să marcheze un punct de cotitură în cadrul conflictului, cu o implicare deschisă a Israelului, în timp ce Iranul, inamicul său jurat, s-a declarat pregătit să "antreneze" armata siriană, iar mişcarea Hezbollah a recunoscut că luptă alături de regimul aflat la putere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici