Iranul trebuie să trimită un mesaj destinat tuturor comunităţilor irakiene, afirmă Obama

Preşedintele american, Barack Obama, a îndemnat joi Iranul, o ţară cu majoritate şiită, să trimită un mesaj destinat tuturor comunităţilor din Irak, care se confruntă în prezent cu o ofensivă a jihadiştilor sunniţi.

144 afișări
Imaginea articolului Iranul trebuie să trimită un mesaj destinat tuturor comunităţilor irakiene, afirmă Obama

Iranul trebuie să trimită un mesaj destinat tuturor comunităţilor irakiene, afirmă Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Iranul poate juca un rol constructiv, dacă va trimite Guvernului irakian un mesaj similar cu cel al Statelor Unite, conform căruia irakienii pot trăi împreună, dacă vor fi integrate" toate comunităţile sunnite, şiite şi kurde, a declarat Obama, într-o alocuţiune la Casa Albă.

"Dacă Iranul va interveni doar militar, în numele şiiţilor (...), situaţia, probabil, se va agrava", a adăugat el.

Statele Unite au cerut în repetate rânduri Iranului să nu acţioneze în favoarea vreunei comunităţi din Irak.

Aceste îndemnuri au rolul de a evita amplificarea tensiunilor între şiiţi şi sunniţi prin intervenţiile Teheranului.

Recent, preşedintele american a anunţat că Washingtonul va trimite aproximativ 300 de consilieri militari care să ajute serviciile de securitate irakiene în lupta cu insurgenţii sunniţi.

Grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat reţelei Al-Qaida, a ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii din nordul Irakului, iar acum avansează spre Bagdad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici