Israel: Un important rabin a fost găsit vinovat de abuzuri sexuale

Rabinul Mordehai Elon, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai curentului naţionalist religios în Israel, a fost găsit vinovat miercuri de comiterea de "acte indecente" asupra unui minor, de către un tribunal din Ierusalim.

206 afișări
Imaginea articolului Israel: Un important rabin a fost găsit vinovat de abuzuri sexuale

Rabinul Mordehai Elon (Imagine: failedmessiah.com)

Rabinul Elon, care a susţinut tot timpul că este nevinovat, a fost găsit vinovat de constrângerea prin forţă a unui tânăr, în două rânduri, în 2005, să se aşeze pe genunchii săi şi să-l mângâie în mod "indecent", au precizat surse judiciare.

O figură charismatică, rabinul Elon este considerat unul dintre cei mai influenţi gânditori în rândul religioşilor sionişti. Acest curent, foarte important în rândul coloniştilor, se distinge de ultraortodocşi, care nu se revendică de la sionism.

Mordehai Elon, în vârstă de 53 de ani, a fost rabin la seminarul talmudic (Yechiva) de la Zidul Plângerii, în vechiul oraş al Ierusalimului. El obişnuia să susţină comentarii foarte ascultate, la posturi de radio şi la televiziune. El a creat, în ultima perioadă, o organizaţie numită "Mibericht" (de la geneză), în colaborare cu Ministerul Educaţiei, cu scopul de a-i apropia pe tinerii israelieni de rădăcinile lor evreieşti.

O procedură judiciară a fost deschisă împotriva sa în urma unor acuzaţii de abuzuri sexuale lansate în februarie 2010 de "Takana" ("decret" în ebraică), o organizaţie din cadrul curentului naţionalist religios care are ca scop să lupte împotriva abuzurilor sexuale.

"Takana" îi adresase deja, în 2006, un avertisment dur rabinului Elon cu privire la comportamentul său faţă de elevi. În acea perioadă, Ministerul Public, sesizat în legătură cu acest caz, a hotărât să nu-i dea curs, din lipsă de probe. Rabinul Elon, care în trecut a adoptat poziţii tranşante împotriva homosexualităţii, considerată de mediile tradiţionaliste ca un lucru abominabil sau o boală, a respins toate acuzaţiile formulate împotriva sa, afirmând că aveau rolul de a-l defăima.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici