Israelul modifică planurile militare pentru contracararea programului nuclear iranian

  • Armata israeliană pregăteşte noi planuri de contracarare a programului nuclear iranian
  • Şeful Statului Major israelian: "Am ordonat armatei israeliene să pregătească o serie de planuri operaţionale"
  • Aviv Kohavi îndeamnă Administraţia Joe Biden să nu readucă Statele Unite în Acordul nuclear iranian
2373 afișări
Imaginea articolului Israelul modifică planurile militare pentru contracararea programului nuclear iranian

Israelul modifică planurile militare pentru contracararea programului nuclear iranian

Armata israeliană va modifica planurile de contracarare a programului atomic al Iranului, afirmă comandantul Statului Major israelian, locotenent-generalul Aviv Kohavi, avertizând Administraţia Joseph Biden să nu readucă Statele Unite în Acordul nuclear iranian.

"Iranul poate decide că vrea să avanseze în sensul fabricării unei bombe nucleare, fie în secret, fie în mod provocator. În contextul acestei evaluări, am ordonat armatei israeliene să pregătească o serie de planuri operaţionale, în plus faţă de cele existente. Studiem aceste planuri şi le vom dezvolta de-a lungul anului următor", a declarat locotenent-generalul Aviv Kohavi, citat de cotidianul Times of Israel.

"Sigur că Guvernul este cel care va decide dacă aceste planuri vor fi utilizate. Dar planurile sunt pe masă, există şi ne antrenăm pentru ele", a subliniat şeful Statului Major al armatei israeliene, într-un discurs rostit la Conferinţa internaţională a Institutului Naţional pentru Studii de Securitate din Israel.

Aviv Kohavi îndeamnă Administraţia Joe Biden să nu readucă Statele Unite în Acordul nuclear iranian. "În contextul schimbării administraţiei SUA, iranienii au anunţat că vor revenirea la condiţiile anterioare ale Acordului nuclear. Vreau să îmi exprim poziţia pe care o transmit tuturor colegilor cu care mă întâlnesc, din întreaga lume: revenirea la Acordul nuclear din 2015 sau chiar la un acord care este similar dar are unele îmbunătăţiri este un lucru rău, nu este un lucru bun", a subliniat Aviv Kohavi.

Preşedintele Joe Biden a semnalat că Statele Unite se vor alătura din nou Acordului nuclear iranian dacă Administraţia de la Teheran revine la respectarea strictă a tratatului. "Dar vom folosi acest acord ca platformă a aliaţilor şi partenerilor noştri pentru a cere un acord mai puternic şi pe o durată mai lungă, pentru a include şi alte probleme, mai ales cele referitoare la programul balistic şi la activităţile destabilizatoare al Iranului. Ţinând cont de aceste lucruri, suntem încă departe de obiective", a explicat Antony Blinken, noul secretar de Stat american.

Iranul a cerut Administraţiei de la Washington să elimine toate sancţiunile instituite de fostul preşedinte Donald Trump după retragerea SUA din Acordul nuclear iranian. În cazul anulării sancţiunilor americane, Iranul intenţionează să revină la respectarea totală a angajamentelor internaţionale.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Preşedintele Donald Trump a anunţat în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
israel,
sua,
iran

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici