Israelul vrea să demoleze mai multe sate palestiniene din Cisiordania

Guvernul israelian caută sprijinul justiţiei pentru a demola opt sate palestiniene din Cisiordania, motivul fiind acela că ele se află într-o zonă de care armata israeliană are nevoie să se antreneze, potrivit unor documente juridice.

567 afișări
Imaginea articolului Israelul vrea să demoleze mai multe sate palestiniene din Cisiordania

Israelul vrea să demoleze mai multe sate palestiniene din Cisiordania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un răspuns adresat Curţii Supreme israeliene, care a solicitat explicaţii cu privire la ordinele de demolare a unor sate, Guvernul a susţinut duminică faptul că aceste ordine se referă la unle structuri permanente construite de palestinieni în zone care serveau la antrenamente pentru trageri, civililor fiindu-le intezis să construiască în acele locuri.

"Suntem de acord să acordăm acces palestinienilor în zona de tragere, pentru a se ocupa de pământurile şi animalele lor, atunci când nu se desfăşoară exerciţii (în timpul sfârşitului de săptămână, şi a sărbătorilor din Israel)", potrivit documentului, în care se adăuga că fermierii palestinieni vor avea acces la pământurile lor două luni suplimentare pe an, acestea urmând a fi stabilite.

Asociaţia pentru Drepturile Civice din Israel (ACRI) a cerut Curţii Supreme să împiedice demolarea satelor Majaz, Tabban, Safa, Fakhit, Halawa, Merkez, Jenba şi Kherba.

Distrugerile ar provoca "un dezastru umanitar imediat pentru aproximativ 2.000 de persoane", a menţionat organizaţia israeliană pentru apărarea drepturilor omului.

"Mulţi dintre locuitori s-au născut şi au crescut în aceste sate, în familii care trăiesc acolo de mai multe decenii, înainte chiar de 1967", a adăugat ACRI, făcând referire la debutul ocupaţiei israeliene a Cisiordaniei, odată cu Războiul celor Şase Zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici