Justiţia ucraineană acceptă retragerea recursului depus de Iulia Timoşenko

Curtea Supremă Administrativă din Ucraina a acceptat sâmbătă retragerea recursului depus de premierul Iulia Timoşenko în vederea invalidării rezultatului alegerilor prezidenţiale, câştigate de rivalul său prorus Viktor Ianukovici, a anunţat unul dintre judecătorii responsabili de caz.

38 afișări
Imaginea articolului Justiţia ucraineană acceptă retragerea recursului depus de Iulia Timoşenko

Iulia Timoşenko îşi retrage recursul în justiţie împotriva rezultatului la prezidenţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a anunţat sâmbătă în faţa justiţiei că îşi retrage recursul, denunţând "imposibilitatea de a-şi apăra drepturile" şi sugerând că abandonează orice tentativă de contestare a scrutinului.

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a depus marţi, personal, un recurs în justiţie care avea ca scop invalidarea rezultatului alegerilor prezidenţiale câştigate de rivalul său prorus, Viktor Ianukovici, în cel de-al doilea tur, de la 7 februarie.

Curtea Supremă Administrativă din Ucraina a anunţat miercuri că decizia privind rezultatul alegerilor prezidenţiale a fost suspendată pe durata analizării recursului depus de premier. Curtea a iniţiat vineri examinarea recursului premierului Iulia Timoşenko privind anularea rezultatelor alegerilor prezidenţiale.

În faţa judecătorilor, ea a enumerat încălcări precum "coruperea" alegătorilor, prezenţa unor persoane decedate pe listele electorale şi votul masiv la domiciliu, care este foarte dificil de controlat.

În faţa presei, sâmbătă, Timoşenko a acuzat tribunalul de subiectivism. "Este evident că aceasta (...) nu este justiţie. M-am confruntat cu aceeaşi problemă cu care se confruntă alţi cetăţeni ai ţării noastre, cea a imposibilităţii de a-şi apăra drepturile în tribunal", a afirmat ea. "Cer Curţii să înceteze acest spectacol", a adăugat ea.

Timoşenko a mai declarat că nu va sesiza Curtea Supremă. "Acest lucru nu este prevăzut în lege", a subliniat ea, lăsând să se înţeleagă că renunţă la orice tentativă de a contesta victoria lui Ianukovici.

Ea a mai precizat că tribunalul a refuzat să satisfacă mai multe cereri ale sale. "De fapt, au refuzat să studieze dovezile", a apreciat premierul.

Vineri, Timoşenko ceruse Curţii să examineze originalele unor documente provenind de la anumite comisii electorale, să audieze circa 15 martori şi să verifice parţial listele cu alegători.

Tabăra lui Ianukovici a apreciat că şefa Guvernului încearcă prin acest demers să îşi salveze imaginea, în condiţiile în care verdictul tribunalului risca să-i fie defavorabil.

"Doar jocul în care Iulia Timoşenko câştigă este corect. Dacă ea pierde, trebuie schimbate regulile şi jucătorii, pentru ca ea să câştige", a ironizat vicepreşedintele Parlamentului Oleksandr Lavrinovici, reprezentantul opozantului la tribunal.

Pe de altă parte, echipa preşedintelui ucrainean ales, Viktor Ianukovici, a înregistrat vineri la Parlament un proiect de moţiune de cenzură împotriva premierului Iulia Timoşenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici