Japonia, îngrijorată de acţiunile provocatoare din partea Chinei şi Coreei de Nord

Programul de dezvoltare a armamentului balistic şi nuclear al Coreei de Nord şi acţiunile provocatoare al Chinei sunt identificate ca principalele ameninţări la adresa securităţii în regiunea est-asiatică, potrivit unui raport anual de apărare aprobat marţi de guvernul de la Tokyo.

10304 afișări
Imaginea articolului Japonia, îngrijorată de acţiunile provocatoare din partea Chinei şi Coreei de Nord

Japonia, îngrijorată de acţiunile provocatoare din partea Chinei şi Coreei de Nord (Imagine AFP / Mediafax Foto)

În documentul de 484 de pagini, citat de agenţia de ştiri The Associated Press, se afirmă că "Activitatea militară a Coreei de Nord a exacerbat tensiunile în peninsula coreeană şi constituie o ameninţare gravă şi iminentă, nu doar pentru Japonia, dar şi la adresa securităţii în regiune şi chiar în plan internaţional."

În ceea ce priveşte China, raportul critică acţiunile chineze de extindere teritorială în zone contestate, precum şi creşterea capacităţilor militare, fapt ce a dus la "dereglarea echilibrul militar în regiune." Raportul mai avertizează că Beijingul desfăşoară unele "acţiuni periculoase, care ar putea declanşa situaţii neprevăzute".

În raport se mai afirmă că autorităţile chineze ar trebui să recunoască o hotărâre recentă a curţii de arbitraj internaţional, ce a decis invaliditatea revendicărilor maritime ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, fapt ce ar duce la o detensionare a situaţiei din această zonă.

Beijingul a afirmat că decizia este "nulă" şi a reiterat că are drepturi istorice asupra Mării Chinei de Sud, o zonă prin care trece o rută cheie pentru comerţul maritim internaţional şi care este bogată în resurse naturale.

Raportul mai constată o intensificare a acţiunilor chineze în jurul insulelor controlate de Japonia în Marea Chinei de Est, dar revendicate de ambele state, fapt ce a înmulţit incidentele între forţele armate ale celor două ţări.

Luni, forţele navale chineze au întreprins exerciţii navale în Marea Chinei de Est, a anunţat Ministerul Apărării de la Beijing, care a precizat că scopul manevrelor a fost acela de a îmbunătăţi "intensitatea, precizia, stabilitatea şi viteza" forţelor sale în cazul unui război electronic. Exerciţii similare au fost organizate recent şi în Marea Chinei de Sud, la scurt timp după hotărârea curţii de arbitraj internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici