Jens Stoltenberg vorbeşte despre viziunea NATO asupra unui nou Război Rece. Poziţia secretarului general faţă de atacul cu neurotoxină din Marea Britanie

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat, vineri, că Alianţa nu îşi doreşte un nou Război Rece cu Rusia, adăugând că susţine poziţia Marii Britanii în scandalul izbucnit după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul englez Salisbury, relatează France 24.

1794 afișări
Imaginea articolului Jens Stoltenberg vorbeşte despre viziunea NATO asupra unui nou Război Rece. Poziţia secretarului general faţă de atacul cu neurotoxină din Marea Britanie

Jens Stoltenberg vorbeşte despre viziunea NATO asupra unui nou Război Rece cu Rusia. Poziţia secretarului general al NATO cu privire la atacul cu neurotoxină din Marea Britanie

Stoltenberg a precizat că otrăvirea fostului spion rus se încadrează ”în tiparul unui comportament nesăbuit”, însă a atras atenţia că Marea Britanie şi Rusia trebuie să continue dialogul.

”Nu vrem un nou Război Rece. Nu vrem o nouă cursă a înarmărilor. Rusia este vecinul nostru şi, prin urmare, vom continua să căutăm să îmbunătăţim relaţiile cu ea”, a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a precizat că în ultimii ani Occidentul a impus sancţiuni economice împotriva Rusiei şi a suplimentat numărul de trupe din estul Europei ca reacţie la ”schimbarea mediului de securitate din regiune”.

”Izolarea Rusiei nu reprezintă o alternativă. La un moment dat, Rusia va înţelege că nu este în interesul ei să ne confrunte, ci să coopereze cu noi. Suntem pregătiţi să facem asta, dacă ei respectă normele de bază ale comportamentului international”, a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Stoltenberg a precizat că NATO susţine poziţia Marii Britanii după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

”Nu avem niciun motiv să ne îndoim de ancheta şi de declaraţiile făcute de către Guvernul britanic, mai ales că acestea vin în contextul comportamentului nesăbuit al Rusiei din ultimii ani”, a afirmat Stoltenberg.

Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic, atribuit Rusiei, care l-a vizat pe un fost agent rus şi pe fiica acestuia. Moscova a negat orice implicare.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici