Joe Biden pledează pentru încredere cu China, într-un context tensionat în Asia de Est

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat, miercuri, că relaţiile dintre Washington şi Beijing se bazează pe "încredere", într-un context de tensiuni cauzate de noua zonă aeriană decretată de China.

89 afișări
Imaginea articolului Joe Biden pledează pentru încredere cu China, într-un context tensionat în Asia de Est

Vicepreşedintele chinez Li Yuanchao şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Biden a sosit în cursul dimineţii la Beijing, capitala Chinei, şi a fost primit la Marele Palat al Poporului de către preşedintele Xi Jinping.

"Situaţia internaţională şi contextul regional sunt în cursul unor schimbări profunde şi complexe", a declarat numărul unu chinez.

"Problemele regionale nu încetează să apară. Lumea nu este liniştită", a adăugat Xi.

Biden a răspuns insistând asupra importanţei relaţiei sino-americane, "care va juca un rol crucial pentru cursul secolului XXI".

"Sinceritatea generează încredere", a adăugat vicepreşedintele american. "Încrederea este baza luată în calcul pentru a construi o schimbare veritabilă, o schimbare contructivă", a continuat el.

Deşi Xi Jinping l-a numit "vechiul meu prieten", Joe Biden a fost primit într-un climat oarecum sfidător în capitala chineză, etapa cea mai delicată a turneului său asiatic.

"Îi va fi greu să obţină progrese concrete dacă vine doar pentru a repeta precedentele afirmaţii eronate şi parţiale ale Guvernului său", a avertizat cotidianul China Daily într-un editorial.

Marţi, la Tokyo, vicepreşedintele american a insistat asupra solidităţii alianţei dintre Statele Unite şi Japonia, în contextul în care relaţiile dintre Tokyo şi Beijing s-au degradat şi mai mult în ultimele zile.

Un oficial de rang înalt de la Washington a anunţat că Biden va discuta cu interlocutorii săi chinezi despre îngrijorările provocate de "zona de identificare de apărare aeriană" pe care China a decretat-o în mod unilateral la 23 noiembrie.

Această zonă acoperă o mare parte din Marea Chinei de Est şi înglobează Insulele Senkaku, un arhipelag administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu.

În cadrul etapei de la Beijing, vicepreşedintele american se va întâlni şi cu premierul chinez Li Keqiang.

El va pleca joi la Seul, un alt mare aliat al Washingtonului.

"Suntem profund îngrijoraţi de tentativa (chineză) de a modifica în mod unilateral statu-quoul în Marea Chinei de Est", a declarat marţi Joe Biden, alături de premierul japonez Shinzo Abe. El a adăugat că intenţionează să discute "aceste preocupări" cu conducerea chineză.

Dar, apreciind că influenţa sa regională a fost afectată pe nedrept, China vrea să convingă că nu încearcă decât să exercite un drept suveran stabilind noi reguli de control aerian.

"Nu China a alterat statu-quoul şi a agravat tensiunile în regiune. Dimpotrivă, Japonia a făcut-o", a răspuns miercuri Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

China a declarat în mod unilateral o zonă aeriană de identificare (ZAI), iar Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au trimis aparate militare în această zonă controversată şi au avertizat că nu intenţionează să respecte ZAI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici