Joe Biden vizitează Marea Britanie pentru a se întâlni cu Rishi Sunak şi Regele Charles înaintea summitului NATO din Lituania

Vizita a fost anticipată de mult timp şi are loc după ce Rishi Sunak a vizitat Washingtonul luna trecută pentru discuţii cu preşedintele SUA.

182 afișări
Imaginea articolului Joe Biden vizitează Marea Britanie pentru a se întâlni cu Rishi Sunak şi Regele Charles înaintea summitului NATO din Lituania

Joe Biden vizitează Marea Britanie pentru a se întâlni cu Rishi Sunak şi Regele Charles înaintea summitului NATO din Lituania

Preşedintele american Joe Biden a plecat duminică într-o călătorie în trei ţări, care va fi dominată de un summit NATO în Lituania, menit să arate solidaritate cu Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, deşi nu a acceptat încă Kievul ca membru al alianţei.
 
Prima oprire a lui Biden va fi la Londra, unde se va întâlni luni cu premierul britanic Rishi Sunak la Downing Street nr. 10 şi apoi se va deplasa la Castelul Windsor pentru o vizită cu regele Charles.
 
Discuţiile cu regele, care se aşteaptă să includă iniţiative în domeniul climei, îi vor oferi lui Biden o imagine mai bună a omului care i-a succedat mamei sale, regina Elisabeta, care a murit în septembrie anul trecut.
 
Biden a luat ceaiul cu regina la Windsor în iunie 2021 şi au discutat multe dintre aceleaşi probleme care rămân o prioritate de top şi astăzi, precum Rusia şi China.
 
Următoarea destinaţie a lui Biden va fi la Vilnius, în Lituania, unde va purta discuţii cu liderii NATO de acolo în zilele de marţi şi miercuri. Biden şi aliaţii urmăresc să îşi arate sprijinul pentru Ucraina şi să îi dea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski o idee despre ceea ce va trebui să facă pentru a obţine aderarea la NATO în viitor, relatează Reuters.
 
Într-un interviu acordat CNN în avanpremiera călătoriei sale, Biden a îndemnat la prudenţă în ceea ce priveşte demersul Ucrainei de a adera la NATO, spunând că alianţa ar putea fi atrasă în războiul cu Rusia din cauza pactului de apărare reciprocă al NATO.
 
"Nu cred că există o unanimitate în NATO cu privire la oportunitatea de a aduce sau nu Ucraina în NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război", a spus Biden.
 
Zelenski a declarat că o invitaţie pentru Ucraina de a adera la NATO ar trimite un mesaj că alianţa occidentală de apărare nu se teme de Moscova. Ucraina ar trebui să obţină garanţii clare de securitate cât timp nu face parte din NATO şi acesta ar fi unul dintre obiectivele sale la Vilnius, a adăugat el într-un interviu difuzat duminică.
 
"Voi fi acolo şi voi face tot ceea ce pot pentru a accelera, ca să spunem aşa, această soluţie, pentru a avea un acord cu partenerii noştri", a declarat Zelenski a emisiunea "This Week" de la ABC.
 
O piesă centrală a vizitei lui Biden în Lituania va fi un discurs pe care îl va ţine miercuri seară la Universitatea din Vilnius.
 
Unul dintre obiectivele călătoriei lui Biden este de a le arăta americanilor importanţa continuării sprijinului pentru Ucraina, în contextul în care se confruntă cu realegerea sa. Unii dintre rivalii săi republicani din cursa pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024 şi-au exprimat îndoielile cu privire la strategia sa.
 
Majorităţi semnificative de americani susţin furnizarea de armament Ucrainei pentru a se apăra împotriva Rusiei şi consideră că un astfel de ajutor demonstrează Chinei şi altor rivali ai SUA voinţa de a proteja interesele şi aliaţii SUA, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos de la sfârşitul lunii trecute.
 
Ultima oprire a lui Biden va fi la Helsinki pentru discuţii cu liderii celui mai nou membru NATO, Finlanda, şi pentru a participa la un summit al liderilor americani şi nordici.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici