John Kerry: Coreea de Nord este un loc diabolic

Secretarul de Stat al Statelor Unite, John Kerry, a catalogat Coreea de Nord drept "un loc diabolic" după un raport al Naţiunilor Unite privind crimele comise de regimul de la Phenian.

4196 afișări
Imaginea articolului John Kerry: Coreea de Nord este un loc diabolic

John Kerry: Coreea de Nord este un loc diabolic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Coreea de Nord este unul dintre locurile cele mai închise şi cele mai crude de pe planetă. Răul se dezvoltă în Coreea de Nord. (...) Este un loc diabolic, diabolic", a spus Kerry.

Pe 17 februarie, o comisie ONU a atribuit regimului de la Phenian crime împotriva umanităţii şi cazuri de tortură, recomandând aducerea liderilor nord-coreeni în faţa justiţiei internaţionale.

"Comisia a stabilit că încălcări sistematice, extinse şi grosolane ale drepturilor omului au fost şi sunt comise de către Republica Populară Democratică Coreea, iar în numeroase cazuri aceste încălcări constituie crime împotriva umanităţii", se arată în raport, primul atât de detaliat.

Între politicile care constituie crime împotriva umanităţii, potrivit definiţiilor dreptului internaţional, Comisia enumeră "exterminări, asasinate, sclavie, torturi, violuri, avorturi provocate cu forţa şi alte violenţe de natură sexuală, persecutări din motive politice, religioase, rasiale şi în funcţie de sex, transferuri forţate de populaţie, dispariţii şi acte inumane provocând în mod deliberat foamete în mod prelungit".

Ea menţionează, în anii '90, politici utilizate împotriva unor populaţii înfometate, "pentru a susţine sistemul politic, ştiind că aceste decizii agravau foametea şi moartea unei mari părţi a populaţiei".

Comisia pune în discuţie "răspunsul inadecvat", în ultimii ani, din partea comunităţii intenaţionale, faţă de aceste crime şi solicită ca membrii "comunităţii internaţionale să accepte responsabilitatea de a proteja poporul Coreei de Nord".

"Sute" de oficiali nord-coreeni ar putea să fie vinovaţi de încălcarea drepturilor omului şi crime împotriva umanităţii comise în Coreea de Nord, a anunţat Comisia ONU de anchetă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici