John Kerry vrea ca Iranul să facă lumină asupra activităţilor nucleare desfăşurate în trecut

Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat în ultimele zile pe omologul său iranian Mohammad Javad Zarif pentru a-i spune că Iranul trebuie să facă lumină asupra cercetărilor desfăşurate în trecut în domeniul nuclear dacă îşi doreşte încheierea unui acord final.

89 afișări
Imaginea articolului John Kerry vrea ca Iranul să facă lumină asupra activităţilor nucleare desfăşurate în trecut

John Kerry vrea ca Iranul să facă lumină asupra activităţilor nucleare desfăşurate în trecut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful diplomaţiei americane a provocat indignare în rândul unor oficiali occidentali declarând în urmă cu câteva zile că Statele Unite nu sunt "obsedate" de activităţile nucleare desfăşurate în trecut de Iran, explicând că Washingtonul deţine informaţii privind scopul acestora şi că se concentrează de-acum pe viitor.

Mai mulţi oficiali occidentali au rămas indignaţi după aceste declaraţii şi s-au întrebat dacă nu cumva John Kerry intenţionează să renunţe la un punct esenţial în discuţiile cu Teheranul. Potrivit lor, Kerry pare a supraestima informaţiile disponibile în ţara sa doar pentru a facilita încheierea unui acord definitiv până la 30 iunie.

La 17 iunie, a doua zi de la intervenţia şefului diplomaţiei americane, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că aceste declaraţii au fost interpretate greşit.

John Kerry l-a sunat pe Mohammad Javad Zarif pentru a clarifica faptul că Washingtonul nu va face nicio concesie, au dezvăluit oficiali occidentali pentru Reuters.

"Kerry l-a sunat pe Zarif pentru a-i spune că trecutul contează şi că Statele Unite insistă asupra faptului ca problema PDM (posibile dimensiuni militare) să fie rezolvată în cursul negocierilor", a declarat o sursă apropiată dosarului.

Un oficial iranian a confirmat aceste informaţii, precizând că şeful diplomaţiei american şi omologul său iranian au discutat la telefon de mai multe ori în cursul ultimelor zile.

"Au avut loc două conversaţii telefonice între Kerry şi Zarif, în cursul cărora (secretarul de Stat american) şi-a corectat poziţia (...). El i-a spus lui Zarif că declaraţiile sale au fost interpretate greşit, că activităţile din trecut sunt importante şi trebuie clarificate", a subliniat oficialul iranian.

Grupul P5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania) şi Teheranul au intensificat în ultimele zile negocierile asupra programului nuclear iranian.

Teheranul şi Grupul P5+1 au încheiat un acord cadru pe 2 aprilie, la Lausanne, care prevede limitarea şi încadrarea activităţilor nucleare ale Iranului în schimbul anulării sancţiunilor internaţionale impuse regimului iranian. Acest acord trebuie confirmat printr-un text definitiv până la 30 iunie.

Secretarul de Stat american John Kerry va ajunge vineri la Viena pentru a se alătura negocierilor privind programul nuclear iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici