John McCain: Rusia ar putea ocupa Transnistria. Atitudinea lui Putin, similară cu a lui Hitler

Senatorul republican american John McCain avertizează că Rusia ar putea ocupa regiunea separatistă moldoveană Transnistria, apreciind că argumentaţia utilizată de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru anexarea Peninsulei Crimeea este asemănătoare cu acţiunile lui Adolf Hitler.

1861 afișări
Imaginea articolului John McCain: Rusia ar putea ocupa Transnistria. Atitudinea lui Putin, similară cu a lui Hitler

John McCain (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Administraţia Barack Obama este total desprinsă de realitate; practic, nu face nimic", a spus McCain într-un interviu acordat postului american PBS, denunţând refuzul Washingtonului de a oferi asistenţă militară Ucrainei.

"Este o prostie că încă nu de-am dat seama ce urmăreşte Vladimir Putin. Administraţia Barack Obama pune accent doar pe relansarea relaţiilor" cu Rusia, a continuat McCain.

"Vladimir Putin calculează raportul costuri-beneficii. Dacă va intra în R.Moldova şi nu i se întâmplă nimic, cu cei 1.400 de militari din Transnistria, Putin va fi încurajat să intervină şi în zona baltică. Dacă vor putea face asta fără să păţească nimic, o vor face", a insistat McCain, apreciind că argumentanţia folosită de Putin pentru anexarea regiunii ucrainene Crimeea este "bizar de similară" cu justificările fostului cancelar nazist al Germaniei Adolf Hitler.

Marţi, John McCain a criticat reacţia Administraţiei Barack Obama faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina, avertizând că există riscul răspândirii crizei ucrainene în Republica Moldova şi în ţările baltice. Într-un interviu acordat MSNBC, McCain a denunţat atitudinea "ezitantă" a preşedintelui Barack Obama. "În opinia mea, preşedintele Obama nu apreciază importanţa rolului de conducere al Statelor Unite pe plan global. Nu apreciază faptul că suntem o naţiune excepţională", a spus senatorul republican de Arizona. "Rolul de conducere nu înseamnă că americanii trebuie să lupte în toate războaiele. Înseamnă asigurarea păcii prin exercitarea puterii, ajutarea popoarelor care luptă pentru libertate", a continuat McCain, sugerând oferirea de armament poporului ucrainean, ajutarea Ucrainei în parcursul integrării europene şi oferirea de credite prin intermediul Fondului Monetar Internaţional. "Problemele din Ucraina se răspândesc în ţările vecine, în Republica Moldova şi în statele baltice", a atras atenţia McCain, descriind situaţia, după o vizită în regiune, ca fiind "incertă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici