Julian Assange s-a deghizat în femeie pentru a nu fi depistat de serviciile secrete americane

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, era atât de îngrijorat că va fi urmărit de serviciile de informaţii americane, încât s-a deghizat în femeie, au dezvăluit colaboratorii săi, relatează Daily Mail, în ediţia electronică.

35 afișări
Imaginea articolului Julian Assange s-a deghizat în femeie pentru a nu fi depistat de serviciile secrete americane

Julian Assange s-a deghizat în femeie pentru a nu fi depistat de serviciile secrete americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţiile despre Assange au apărut în două cărţi: WikiLeaks: Inside Assange's War on Secrecy (WikiLeaks: În interiorul războiului lui Assange cu secretele), publicată de The Guardian, şi Open Secrets: WikiLeaks, War and American Diplomacy (Secrete dezvăluite: WikiLeaks, războiul şi diplomaţia americană), publicată de New York Times.

Potrivit cărţii publicate de Guardian, Assange ar fi afirmat că "informatorii Statelor Unite merită să fie ucişi" şi ar fi refuzat să le redacteze numele.

Acceaşi carte dezvăluie că Assange era atât de îngrijorat că este urmărit de serviciile de informaţii americane, încât s-a deghizat în femeie, purtând perucă.

"Nu vă puteţi imagina cât de ridicol era. A stat îmbrăcat ca o bătrână mai mult de două ore", a declarat James Ball, care lucrează pentru WikiLeaks, pentru The Guardian.

Totodată, jurnaliştii care au lucrat cu Assange au folosit telefoane mobile speciale pentru a vorbi cu el, în scopul de a evita interceptarea apelurilor.

Cartea publicată de New York Times îl descrie pe fondatorul WikiLeaks ca fiind neîngrijit şi "ciudat", având însă ceva din Peter Pan. Jurnaliştii care au avut de-a dace cu Assange susţin că acesta nu se spăla mereu şi că era sensibil şi instabil.

Relaţiile lui Assange cu New York Times au devenit tensionate după ce cotidianul american a publicat documentele despre războiul din Irak. Fondatorul WikiLeaks a considerat că publicaţia a cenzurat prea multe informaţii la cererea Casei Albe, deşi editorii au insistat că au făcut acest lucru pentru a se asigura că nu vor fi puse în pericol vieţi omeneşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici