Fondatorul WikiLeaks ameninţă cu dezvăluirea a numeroase documente secrete

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a dezvăluit duminică un plan pentru difuzarea a numeroase documente secrete, în cazul în care site-ul său ar rămâne închis definitiv.

33 afișări
Imaginea articolului Fondatorul WikiLeaks ameninţă cu dezvăluirea a numeroase documente secrete

Fondatorul WikiLeaks ameninţă cu dezvăluirea a numeroase documente secrete (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Assange a anunţat, într-un interviu exclusiv pentru emisiunea "60 de minute" a postului de televiziune CBS, că grupul său are "un sistem prin care poate difuza parole criptate ale unor elemente pe care încă nu le-a publicat".

"Există parole distribuite unui număr foarte mare de persoane, aproximativ 100.000, şi tot ce ne trebuie este să le dăm o cheie criptată, care le va permite să continue", a subliniat el.

Fondatorul WikiLeaks, care face obiectul unei anchete penale asupra dezvăluirii a sute de mii de rapoarte şi telegrane diplomatice, a precizat că această cheie nu va fi distribuită decât în ultimă instanţă.

"Dacă un anumit numnăr de persoane ar fi încarcerate sau asasinate, atunci vom avea sentimentul că nu mai putem continua (difuzarea documentelor). Alte persoane vor trebui să preia continuarea (acţiunii noastre), iar noi vom putea să le dăm cheile", a adăugat el.

În acest interviu, australianul, în vârstă de 39 de ani, a negat că ar avea sentimente antiamericane sau că ar avea opţiuni politice, calificând grupul WikiLeaks drept "militant pentru presa liberă".

"Nu este vorba despre salvarea balenelor. Este vorba despre furnizarea către oameni a informaţiei pe care au nevoie să o cunoască, pentru a apăra sau nu balenele", a declarat el.

"Este materia brută de care avem nevoie pentru a avea o societate dreaptă şi o societate civilă. Fără acest lucru, este ca şi cum am naviga în întuneric", a apreciat el.

Assange a refuzat să comenteze acuzaţiile suedeze privind comiterea unor infracţiuni cu caracter sexual, care au condus la plasarea sa în arest la domiciliu în Marea Britanie, după plata unei cauţiuni, unde aşteaptă procedura de extrădare. El a refuzat, de asemenea, să vorbească despre proiectele sale editoriale.

Julian Assange nu s-a exprimat clar atunci când a fost întrebat în legătură cu difuzarea unei informaţii despre Bank of America, refuzând să confirme sau să infirme că va aface acest lucru.

"Toate aceste bănci au probleme, iar fiecare (dintre ele) se întreabă dacă nu este ea cea vizată", a notat el.

"Când vezi organizaţii care au comis abuzuri suferind consecinţele abuzurilor comise, în timp ce victimele lor se refac, simţi o anumită plăcere să fii implicat în acest tip de activităţi", a remarcat acesta.

Într-un interviu acordat revistei Forbes, în noiembrie, Assange a anunţat că o "megadezvăluire" a site-ului său are ca ţintă, la începutul acestui an, o mare bancă americană.

Anterior, el a anunţat că a descoperit un lot de documente privind Bank of America, cea mai mare bancă americană, ale cărei acţiuni au pierdut peste 3 procente, la 30 noiembrie, imediat după ce revista Forbes a publicat interviul cu Julian Assange.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici