Kabulul acordă imunitate soldaţilor americani care vor rămâne în Afganistan după 2014

Soldaţii americani care vor rămâne în Afganistan după retragerea trupelor NATO, la sfârşitul lui 2014, vor beneficia de imunitate jurisdicţională, stipulează un proiect de acord între Kabul şi Washington, publicat miercuri de către Guvernul afgan.

210 afișări
Imaginea articolului Kabulul acordă imunitate soldaţilor americani care vor rămâne în Afganistan după 2014

Kabulul acordă imunitate soldaţilor americani care vor rămâne în Afganistan după 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform Articolului 13 al acestui document, datat 11 noiembrie 2013, Afganistanul acceptă ca "Statele Unite să beneficieze de dreptul exclusiv de a-i judeca" pe soldaţii americani care comit infracţiuni pe teritoriul afgan.

Problema imunităţii soldaţilor americani este un subiect central al negocierilor dintre Statele Unite şi Afganistan cu privire la un tratat bilateral de securitate (BSA), care urmează să precizeze condiţiile prezenţei trupelor americane în Afganistan, după încheierea misiunii NATO, la sfârşitul lui 2014.

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat miercuri că s-a înţeles cu preşedintele afgan Hamid Karzai cu privire la termenii acestui tratat de securitate.

Anterior, SUA sperau să-şi menţină trupe în Irak şi după 2011, însă în cele din urmă şi-au repatriat toţi militarii, deoarece Bagdadul a refuzat să le acorde imunitate jurisdicţională.

Niciun oficial afgan nu a putut fi contactat miercuri seara pentru a comenta acest proiect de acord.

Dacă acest acord va fi aprobat, forţele afgane vor putea conta pe susţinerea trupelor americane, pentru a evita eventuală escaladare a violenţelor după plecarea celor 75.000 de soldaţi ai NATO, la sfârşitul lui 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici