Tratatul de securitate între SUA şi Afganistan progresează, însă nu este finalizat

Preşedintele Hamid Karzai şi secretarul de Stat John Kerry au ajuns la o înţelegere privind prezenţa militară americană în Afganistan după 2014, însă au declarat sâmbătă că finalizarea unui acord nu s-a realizat din cauza problemei imunităţii soldaţilor americani.

150 afișări
Imaginea articolului Tratatul de securitate între SUA şi Afganistan progresează, însă nu este finalizat

Secretarul de stat John Kerry şi preşedintele afgan Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am ajuns la o serie de înţelegeri", mai ales în ceea ce priveşte modalităţile de intervenţie ale unui contingent american, a declarat preşedintele afgan după negocierile intense cu Kerry, care a sosit vineri la Kabul pentru o vizită surpriză de două zile.

În schimb, Karzai a declarat că problema imunităţii juridice a soldaţilor americani, reclamată cu insistenţă de Washington, nu a fost reglată.

"Nu a existat un consens privind acest subiect", a declarat Karzai în cadrul unei conferinţe de presă comună cu Kerry, organizată la palatul prezidenţial din Kabul.

"Trebuie subliniat că dacă această problemă a (imunităţii) nu va fi rezolvată, din păcate nu va putea exista un tratat", a declarat secretarul de Stat american.

Statele Unite negociază de un an cu Kabul acest acord bilateral de securitate (BSA) care trebuie să definească modul în care va fi prezent contingentul american în Afganistan după sfârşitul misiunii forţelor NATO anul viitor.

Obţinerea unui acord este cu atât mai necesară acum că majoritatea celor aproximativ 87.000 de soldaţi ai NATO urmează să părăsească Afganistan până la sfârşitul lui 2014. Această retragere sporeşte preocupările privind o izbucnire a violenţelor într-o ţară în care talibanii au rezistat în decursul a 12 ani de război şi puternicei maşinării militare a coaliţiei.

În Irak, Statele Unite intenţionau să menţină un contingent după 2011 însă în final şi-au repatriat toate trupele deoarece Bagdad a refuzat să acorde imunitate juridică forţelor americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici