AFP: Retragerea soldaţilor americani din Afganistan s-ar putea face prin România

România este pregătită să accepte un acord care va permite armatei americane să folosească una dintre bazele sale aeriene situate în apropierea Mării Negre pentru a retrage trupele din Afganistan, au declarat joi oficiali americani.

1202 afișări
Imaginea articolului AFP: Retragerea soldaţilor americani din Afganistan s-ar putea face prin România

AFP: Retragerea soldaţilor americani din Afganistan s-ar putea face prin România (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Acest acord permite Statelor Unite, care vor să îşi retragă mare parte din trupele din Afganistan până în 2014, să rezolve una dintre problemele logistice cele mai importante.

Americanii folosesc în prezent baza Manas, din Kîrgîzstan, însă contractul pentru utilizarea acestor instalaţii se încheie în iulie 2014, a precizat un resposabil american pentru AFP. Aceştia vor astfel să transfere activităţile acestei baze în România.

Acordul cu Bucureştiul va fi discutat vineri în cadrul unei întâlniri între secretarul Apărării Chuck Hagel şi omologul român Mircea Duşă.

"Ultimele detalii sunt în curs de finalizare", a subliniat un membru al Pentagonului sub acoperirea anonimatului.

Logistica retragerii americane din Afganistan este "incredibil de complexă", a adăugat aceeaşi sursă,"şi este o piesă cheie din puzzle".

Dacă acordul va fi încheiat, baza aeriană Mihail Kogălniceanu, din estul României, va servi drept punct de tranzit principal pentru soldaţi la întoarcerea din Afganistan câtre Statele Unite. Echipamentele vor tranzita tot prin acest punct de trecere.

Numărul soldaţilor americani staţionaţi la baza Kogălniceanu va creşte în mod exponenţial în cazul unui acord: în prezent aproximativ 1.500 de persoane se află la baza din Manas.

Această din urmă bază a fost subiectul unor probleme în ultimele luni pentru americani, din cauza preţului locaţiei şi mai ales din cauza tulburărilor politice din Asia centrală.

Aproximativ 51.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Afganistan şi majoritatea acestui contingent, precum şi echipamentele grele, urmează să fie repatriate în Statele Unite până la sfârşitul lui 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici