Kosovo solicită o nouă rezoluţie a ONU privind statutul său

Kosovo a cerut luni Naţiunilor Unite să înlocuiască rezoluţia actuală privind statutul său cu o alta care ar permite acestei foste provincii sârbe, ce şi-a proclamat independenţa în 2008, să adere la organizaţia mondială, a anunţat Ministerul kosovar al Afacerilor Externe.

76 afișări
Imaginea articolului Kosovo solicită o nouă rezoluţie a ONU privind statutul său

Kosovo solicită o nouă rezoluţie a ONU privind statutul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Obiectivul ultim (al Kosovo) este de a deveni membru al Naţiunilor Unite", a declarat şeful diplomaţiei kosovare, Skender Hyseni, în cursul unei reuniuni la New York cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, potrivit comunicatului.

Hyseni a cerut ca Rezoluţia 1.244 - care instaurase în 1999 administraţia ONU în provincia secesionistă sârbă albanofonă - să fie înlocuită cu o alta, în urma proclamaţiei de independenţă a Kosovo şi avizului recent al Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), potrivit căruia gestul Priştinei nu încalcă dreptul internaţional, subliniază aceeaşi sursă.

Independenţa Kosovo a fost recunoscută până în prezent de 69 de ţări, inclusiv 22 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi Statele Unite.

Serbia, care consideră în continuare Kosovo drept parte a teritoriului său, a depus la Naţiunile Unite, înaintea Adunării Generale din septembrie, un proiect de rezoluţie care face apel la noi discuţii.

Consiliul de Securitate al ONU ar urma să se reunească marţi pentru o sesiune consacrată Kosovo, în prezenţa ministrului sârb al Afacerilor Externe, Vuk Jeremici, şi a omologului său kosovar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici