Kremlinul dezminte că Putin ar fi promis la Minsk eliberarea Nadiei Savcenko

Problema eliberării femeii pilot ucrainene Nadia Savcenko a fost ridicată de Petro Poroşenko la summitul de joi de la Minsk, dar Vladimir Putin nu a făcut nicio promisiune, a declarat vineri Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, relatează agenţia rusă Interfax în pagina electronică.

604 afișări
Imaginea articolului Kremlinul dezminte că Putin ar fi promis la Minsk eliberarea Nadiei Savcenko

Kremlinul dezminte că Putin ar fi promis la Minsk eliberarea Nadiei Savcenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peskov i-a răspuns astfel lui Poroşenko, care a declarat că a ridicat problema eliberării deputatei ucrainene la reuniunea de la Minsk - unde s-a semnat la un armistiţiu între Kiev şi separatişti ce urmează să fie pus în aplicare începând din noaptea de sâmbătă spre duminică - şi că a fost "informat că (Savcenko va fi eliberată) după o evaluare medicală şi după ce anchetatorii prezintă concluzii provizorii".

"Într-adevăr, partea ucraineană a ridicat problema (eliberării) lui Savcenko la summit. Partea rusă nu ar fi putut să facă vreo promisiune cu privire la acest lucru. Nadejda Savcenko este anchetată în prezent, iar dacă este vinovată sau nu va stabili tribunalul", a declarat Peskov pentru Interfax.

El a confirmat că preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel "au susţinut, într-adevăr, în timpul întâlnirii de la Minsk, eliberarea lui Savcenko". "Li s-au dat explicaţii în acest sens", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit Moscovei, Savcenko a fost implicată în evenimente care s-au desfăşurat în estul Ucrainei în calitate de membră a Batalionului Aidar de voluntari.

Ea a fost încarcerată la Voronej pe 8 iulie, iat la 24 septembrie a fost transferată la Moscova. Femeia este acuzată de complicitate la uciderea unor jurnalişti ruşi în estul Ucrainei. Ea neagă acuzaţiile.

Un tribunal din Moscova a prelungit pe 10 februarie menţinerea în custodie până la 13 mai a femeii - considerată un simbol al conflictului între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei şi aleasă în Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean) în timp ce era în detenţie.

Ea a intrat în greva foamei la mijlocul lui decembrie, în semn de protest faţă de menţinerea sa în arest în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici