Le Figaro: Situaţia din România, generată de o problemă de cultură politică. Când un partid ajunge la putere, se crede îndreptăţit să schimbe tot, inclusiv regulile jocului

Ceea ce se întâmplă în prezent în România este o problemă de cultură politică, afirmă un oficial european, iar Comisia Europeană nu vrea să aleagă viitoarea echipă de guvernământ, ci să apere nişte principii, comentează Le Figaro, în ediţia electronică de marţi.

2268 afișări
Imaginea articolului Le Figaro: Situaţia din România, generată de o problemă de cultură politică. Când un partid ajunge la putere, se crede îndreptăţit să schimbe tot, inclusiv regulile jocului

Le Figaro: Situaţia din România, generată de o problemă de cultură politică. Când un partid ajunge la putere, se crede îndreptăţit să schimbe tot, inclusiv regulile jocului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia evită să ia partea cuiva. Ea vrea să apere principii, se spune la Bruxelles, nu să aleagă viitoarea echipă la conducerea ţării. Social-democraţii, moştenitorii partidului unic, şi-au asumat unele libertăţi în privinţa Constituţiei. Dreapta lui Traian Băsescu nu s-a comportat mai bine la guvernare, adaugă un oficial european. "Este o problemă de cultură politică. Imediat ce un partid ajunge la putere, se crede îndreptăţit să schimbe tot, inclusiv regulile jocului. Sunt puţine figuri angelice la Bucureşti", afirmă el în Le Figaro.

La cinci ani de la intrarea în UE, România se află sub presiune. Bruxelles-ul îi va soma miercuri pe premierul Victor Ponta şi majoritatea sa parlamentară să elimine, până la sfârşitul anului, "îngrijorările grave" cu privire la respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei.

Încrâncenarea stângii de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu a declanşat o luptă politică ce a depăşit frontierele ţării. Fără a se comporta cu mănuşi, Comisia Europeană vrea să se folosească de toată greutatea sa în duel şi să-şi testeze, cu aceeaşi ocazie, aptitudinea de a impune regula jocului democratic peste tot în Europa.

Intrarea în scenă a UE se va concretiza miercuri prin publicarea unui raport zdrobitor pentru oamenii politici români şi pentru aliaţii premierului social-democrat în special. La 22 de ani de la executarea lui Nicolae Ceauşescu, CE îşi pune întrebări cu privire la "ireversibilitatea şi continuarea reformelor" politice, potrivit ultimei versiuni a textului obţinute de Le Figaro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici