Lelia Munteanu: Orbannon la Băile Tuşnad

Ca în fiecare an, astăzi Viktor Orban, premierul Ungariei, şi-a rostit discursul revanşard la Universitatea de Vară “Tusványos” de la Băile Tuşnad. Că personajul are satisfacţia de a înjura România la ea acasă e una, dar că autorităţile române au pulsiunea masochistă de a înghiţi asta e inexplicabil

3244 afișări
Imaginea articolului Lelia Munteanu: Orbannon la Băile Tuşnad

Lelia Munteanu: Orbannon la Băile Tuşnad

Că pentru Orban, Centenarul Marii Unirii nu înseamnă nimic era de aşteptat, dureros e că pentru ai noştri nu înseamnă nimic. Guvernul PSD a… prelungit Centenarul din lipsă de proiecte, preşedintele Iohannis n-a binevoit să ne ofere încă promisul Proiect de Ţară.

Chiar dacă, de câţiva ani încoace, în speech-urile sale, premierul de la Budapesta atacă deschis în România şi Uniunea Europeană, abia acum, ascultându-l, am auzit vocea şi am văzut chipul lui Steve Bannon, fostul strateg şef al Casei Albe, fostul şef al publicaţiei online de extremă dreapta (alt-right) Breitbart, cel care se crede mai nou apostolul internaţionalismului populist şi al antiglobalismului.

Încă din 2016, Viktor Orban declara la Băile Tuşnad, în termenii lui Steve Bannon şi în spiritul campaniei electorale a lui Donald J. Trump, falimentul “celei mai corupte birocraţii din lume”, Uniunea Europeană. Critica atunci vehement globalismul “fanatic” de la Bruxelles, aşezându-se în fruntea celor care nu doresc “distrugerea Europei” de o elită subjugată de George Soros. Orban perora cu patos în favoarea cetăţenilor europeni marginalizaţi şi ameninţaţi (la vremea aceea, printr-o politică necontrolată pro-migraţie) de liderii din capitala continentului. Anul trecut, la Băile Tuşnad, se lupta cu “Inchiziţia UE”, năpustită asupra unuia dintre aliaţii săi din Grupul de la Vişegrad, Polonia, ameninţată cu sancţiuni din cauza reformelor nedemocratice din Justiţie.

Astăzi, pe lângă România, sarcasmul său s-a concentrat tot pe Uniunea Europeană, acuzând-o că “duce o politică - scuzaţi expresia - primitivă faţă de Rusia, când spune că Rusia reprezintă un pericol. Pentru că, într-adevăr, în UE există ţări membre care se pot simţi de-a dreptul în pericol faţă de Rusia. Vorbim de Ţările Baltice, vorbim de Polonia - istoria şi apropierea geografică confirmă acest lucru - dar majoritatea ţărilor din UE nu simt acest pericol, această primejdie. Nici slovacii, nici cehii şi nici noi nu avem motive să credem că Rusia ar reprezenta vreun pericol, vreo primejdie pentru noi. Deci, este foarte clar că Ţările Baltice, Polonia şi alte ţări ar putea beneficia de garanţii suplimentare din partea NATO, din partea UE pentru a se simţi în siguranţă, dar restul ţărilor ar trebui să beneficieze de dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Rusia. Deci, în loc de această politică primitivă faţă de Rusia, ar trebui să avem o politică mult mai specializată, mult mai bine definită cu Rusia”. (O pledoarie pro-domo, relaţiile Ungariei cu Rusia fiind excelente).

Faptul că în diatribele sale strecoară şi adevăruri nu le face mai puţin nocive.

Poziţia lui Orban faţă de relaţia Uniunii Europene cu Rusia e şi părerea camaradului său Bannon, ale cărui sofisticării geostrategice au ceva din stilul lui Aleksandr Dughin (fostul sfetnic de taină al lui Vladimir Putin).

E cât se poate de probabil că “Mişcarea” lui Bannon cu sediul pe teritoriul inamicului, la Bruxelles, are în Viktor Orban şi ţările Grupului de la Vişegrad nişte vajnici susţinători, fie şi numai pentru faptul că e o iniţiativă declarat anti-Soros.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici