Liderul opoziţiei germane îi acuză pe refugiaţii ucraineni de "turism social": Mulg statul

Liderul opoziţiei germane, Friedrich Merz, i-a acuzat pe refugiaţii ucraineni că profită de sistemul de asistenţă socială din Germania, cerând protecţie în această ţară, primind beneficii şi apoi întorcându-se în Ucraina.

3596 afișări
Imaginea articolului Liderul opoziţiei germane îi acuză pe refugiaţii ucraineni de "turism social": Mulg statul

"Ceea ce vedem este turism de asistenţă socială din partea acestor refugiaţi în Germania, înapoi în Ucraina, în Germania, înapoi în Ucraina", a declarat Merz, liderul partidului de centru-dreapta Creştin-Democraţii (CDU), într-un interviu acordat postului de televiziune Bild, adăugând că "un număr mare" din cei peste 1,1 milioane de refugiaţi ucraineni înregistraţi în Germania mulg statul. "Avem o problemă aici care se înrăutăţeşte".

Guvernul german nu are statistici care să arate dacă şi în ce măsură abuzurile pe care Merz le pretinde au loc cu adevărat, informează POLITICO.

Merz, care a preluat conducerea partidului anul trecut după ce acesta a pierdut controlul cancelariei pentru prima dată în 16 ani, a declarat că este "nedrept" ca statul să plătească pentru a încălzi casele refugiaţilor şi ale beneficiarilor de ajutor social germani într-o perioadă în care mulţi germani din clasa muncitoare nu îşi pot permite facturile la energie.

"Este nedrept şi populaţia are dreptate să o considere nedreaptă", a spus el.

Comentariile lui Merz vin în contextul în care germanii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de impactul pe care războiul din Ucraina îl are asupra economiei lor şi, în special, asupra preţului energiei. Ţara se pregăteşte pentru o iarnă grea pe fondul creşterii galopante a preţurilor la gaze, care se aşteaptă să se dubleze cel puţin pentru multe gospodării. Aproximativ jumătate dintre gospodăriile germane îşi încălzesc locuinţele cu gaz.

În urma unei revolte în Germania în urma comentariilor sale, Merz a scris pe Twitter că "regretă" că a folosit termenul "turism social" şi şi-a cerut scuze "dacă alegerea mea de cuvinte este percepută ca fiind dureroasă".

Tonul populist al comentariilor lui Merz, care sunt mai apropiate de retorica partidului pro-Rusia Alternativa pentru Germania, marchează o schimbare pentru partidul său de centru-dreapta, care a susţinut anterior eforturile guvernului de a sprijini ucrainenii care fug de război. Cu toate acestea, în condiţiile în care frustrarea publicului faţă de modul în care guvernul a gestionat criza energetică iminentă este în creştere, Merz pare să vadă o oportunitate politică în a viza refugiaţii.

Întrebat dacă politicile Germaniei privind refugiaţii trebuie să fie mai stricte, Merz a declarat că întregul sistem de migraţie al guvernului este "inconsecvent" şi a cerut "limite stricte" pentru numărul de nou-veniţi.

"În schimb, guvernul federal îi încurajează pe toţi cei care vor să vină în Germania să vină aici", a spus el.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici