Lira turcească atinge minimul tuturor timpurilor înainte de şedinţa băncii centrale

Lira turcească a coborât joi la un minim istoric de 10,98 faţă de dolar, dar a recuperat ulterior pentru a se tranzacţiona la 10,72 după-amiază. Declinul are loc înainte de şedinţa băncii centrale, scrie CNBC.

1264 afișări
Imaginea articolului Lira turcească atinge minimul tuturor timpurilor înainte de şedinţa băncii centrale

Lira turcească atinge minimul tuturor timpurilor înainte de şedinţa băncii centrale

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declanşat scăderea, când a declarat că va continua să lupte pentru reducerea ratelor dobânzilor. Erdogan a declarat anterior că ratele dobânzilor sunt "diavolul" şi că scăderea acestora va reduce inflaţia, în contrast direct cu ceea ce cred majoritatea economiştilor.

De asemenea, preşedintele turc a concediat mai mulţi oficiali ai băncii centrale în acest an, inclusiv pe şeful băncii centrale, Naci Agbal, care a crescut dobânda de referinţă în perioada în care a ocupat această funcţie.

Banca centrală este aşteptată să reducă dobânda cu 100 de puncte de bază, până la 15%, potrivit unui sondaj Reuters. Instituţia a redus dobânda cu 200 de puncte de bază în şedinţa din octombrie.

Banca a declarat că inflaţia recentă s-a datorat unor "factori tranzitorii", dar a recunoscut că preţurile în creştere lasă un spaţiu limitat pentru noi reduceri de rate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici