Lituania a anunţat că a identificat un spion rus

Lituania a anunţat luni că a identificat un spion care lucra la ambasada Rusiei din Vilnius şi încerca să colecteze, contra unor sume de bani, informaţii despre relaţiile dintre Uniunea Europeană (UE) şi fostele ţări sovietice.

178 afișări
Imaginea articolului Lituania a anunţat că a identificat un spion rus

Lituania a anunţat că a identificat un spion rus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform Serviciului lituanian de contraspionaj, diplomatul rus Valeri Katula a lucrat pentru GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse.

"Katula a încercat să recruteze un funcţionar lituanian cu scopul obţine informaţii secrete şi sensibile despre mandatul Lituaniei la preşedinţia Uniunii Europene", asigurat în al doilea semestru al anului 2013, anunţă un comunicat al contraspionajului lituanian publicat luni.

"A existat o promisiune de bani în schimbul unor informaţii", potrivit comunicatului.

Lituania a luat "măsuri" împotriva lui Katula pentru "a-l împiedica să mai efectueze activităţi de spionaj", adaugă Serviciul lituanian de contraspionaj, fără să precizeze natura acestora.

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a refuzat să comenteze acest caz.

Lituania, o fostă republică sovietică, a avut un rol important în definitivarea Acordului de Asociere între UE şi Ucraina, respins de Kiev în noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici