Lituania îndeamnă Kievul să semneze Acordul de Asociere UE-Ucraina "fără întârziere"

Lituania a salutat duminică "schimbarea democratică aflată în curs" în Ucraina şi a îndemnat la semnarea rapidă a Acordului de Asociere Ucraina-UE, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe.

217 afișări
Imaginea articolului Lituania îndeamnă Kievul să semneze Acordul de Asociere UE-Ucraina "fără întârziere"

Lituania îndeamnă Kievul să semneze Acordul de Asociere UE-Ucraina "fără întârziere" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am fi fericiţi să se semneze, fără întârziere, Acordul de Asociere cu UE (...), imediat ce noile autorităţi democratic alese şi numite ale Ucrainei vor fi pregătite să facă acest lucru", a anunţat ministerul într-un comunicat, exprimându-şi susţinerea fermă faţă de "perspectivele şi aspiraţiile europene ale Ucrainei".

Ţara baltică s-a declarat totodată "ferm" angajată în "susţinerea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale" a Ucrainei.

În comunicat, ministerul a salutat "leadershipul hotărât" al Parlamentului ucrainean, apreciind că deciziile acestuia au deschis "calea către o soluţionare rapidă şi paşnică a crizei politice".

Ministerul a salutat totodată eliberarea opozantei Iulia Timoşenko şi revenirea ei pe scena politică.

Lituania, care a asigurat anul trecut preşedinţia UE, a jucat un rol-cheie în eforturile în vederea încheierii Acordului de Asociere UE-Ucraina.

Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă din funcţia de preşedinte al ţării, a respins acordul, în cadrul summitului Parteneriatului Estic, la Vilnius, pe 21 noiembrie, preferând o apropiere de Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici