Lupii au pus stăpânire pe zona interzisă din Cernobîl: Radiaţiile, mai puţin dăunătoare animalelor decât oamenii

Concluziile unui studiu îndelungat efectuat în zona de excludere din Cernobîl şi publicate luni, la aproape 30 de ani de la catastrofa nucleară, relevă o prezenţă vastă a animalelor sălbatice în regiune, cu precădere lupi, în ciuda efectelor devastatoare produse de cel mai grav accident nuclear din istorie, dezvoltarea fiind posibilă, aparent, datorită absenţei oamenilor în zonă.

2126 afișări
Imaginea articolului Lupii au pus stăpânire pe zona interzisă din Cernobîl: Radiaţiile, mai puţin dăunătoare animalelor decât oamenii

Lupii au pus stăpânire pe zona interzisă din Cernobîl: Radiaţiile, mai puţin dăunătoare decât oamenii (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Potrivit studiului, citat de The Guardian, ceea ce părea cândva o regiune pustie în preajma zonei unde s-a produs catastrofa nucleară în 1986 este acum plină de elani, căprioare, cerbi, mistreţi şi lupi sălbatici.

Cercetătorii au efectuat o serie de cartări aerofotografice în lunile de iarnă din perioada 1987 - 1997, estimând apoi populaţiile de animale în baza urmelor lăsate de acestea în zăpadă.

S-a descoperit, astfel, că numărul animalelor din zona interzisă era aproape egal cu cel din alte patru rezervaţii naturale, necontaminate, din regiuni limitrofe. Numărul lupilor, însă, era de şapte ori mai mare decât cel din rezervaţii.

TITLURILE ZILEI

“Este foarte probabil ca numărul animalelor sălbatice din Cernobîl să fie mult mai mare decât era înainte de accident”, susţine unul dintre cercetători.

“Aceasta nu înseamnă că radiaţiile sunt benefice pentru faună, ci doar că efectele prezenţei umane, inclusiv vânatul, agricultura şi silvicultura, sunt mult mai dăunătoare”, mai spune cercetătorul.

Pe de altă parte, un alt cercetător, care a studiat activitatea păsărilor în zonă, susţine, pentru BBC, că studiul “se aplică doar în cazul mamiferelor mari aflate sub presiunea vânătorii, mai degrabă decât în cazul majorităţii animalelor - păsări, mamifere mici şi insecte - care nu sunt influenţate direct de prezenţa oamenilor.

În plus, ţinând cont că cercetarea nu a vizat expunerea la radiaţii, “aceasta nu abordează problema referitoare la potenţialele efecte pe care radiaţiile le-ar avea asupra reproducerii, supravieţuirii, longevităţii sau sănătăţii generale a animalelor evaluate”, mai spune omul de ştiinţă.

Concluziile studiului, desfăşurat pe o perioadă îndelungată de timp, au fost publicate în revista Current Biology, în urmă cu două zile.

Explozia de la 26 aprilie 1986 de la reactorul numărul 4 a provocat moartea a cel puţin 30 de persoane la centrala nucleară de la Cernobîl şi a altor câtorva mii în urma radiaţiilor. Accidentul a forţat evacuarea a sute de mii de persoane din locuinţele lor din Ucraina, vestul Rusiei şi Belarus.

Miezul reactorului a fost distrus şi un nor puternic radioactiv s-a ridicat spre cer. O parte s-a lăsat peste zonele din jurul centralei, dar rafalele de vânt au purtat elementele radioactive spre alte regiuni din Ucraina, precum şi în Belarus, Rusia şi Europa Occidentală.

Doi muncitori au fost ucişi de explozie şi alţi 28 de salvatori şi membri ai personalului au murit în lunile următoare din cauza expunerii la radiaţii.

Ruinele reactorului accidentat au fost acoperite în 1986 cu o şapă de beton, însă această instalaţie, construită în regim de urgenţă, este fisurată şi nu poate să fie considerată sigură. Un nou înveliş pentru reactor este în construcţie, dar proiectul, care s-a dovedit mai scump decât se preconiza, a rămas fără fonduri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici