Mai multe bănci americane vor să închidă conturile ambasadelor străine din SUA

Mai multe bănci americane au decis să închidă conturile ambasadelor străine din Statele Unite, o măsură care a determinat un oficial din cadrul Departamentului american de Stat să încerce, joi, să calmeze nemulţumirea ţărilor membre ONU.

71 afișări
Imaginea articolului Mai multe bănci americane vor să închidă conturile ambasadelor străine din SUA

Mai multe bănci americane vor să închidă conturile ambasadelor străine din SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca JP Morgan Chase a trimis o scrisoare ambasadorilor prezenţi în SUA, la 30 septembrie, avertizându-i că toate conturile diplomatice vor fi închise la 31 martie.

Joi, subsecretarul de Stat american Patrick Kennedy s-a întâlnit cu reprezentanţi din peste 150 de ţări la sediul ONU pentru a răspunde întrebărilor generate de această decizie.

Nicio bancă nu a evocat public închiderea acestor conturi, dar diplomaţii apreciază că principala cauză este costul urmăririi originii fondurilor care ajung în Statele Unite în cadrul supravegherii activităţilor teroriste.

Kennedy a declarat pentru Washington Post că Departamentul de Stat încearcă să convingă băncile care au renunţat la serviciile lor pentru diplomaţi să îşi revizuiască decizia şi să convingă alte bănci să accepte aceste conturi.

Membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, cum ar fi Franţa sau China, au fost sfătuiţi să caute o nouă bancă.

Marile puteri au declarat că speră să găsească alte bănci, dar zeci de ţări africane au deja probleme, au declarat diplomaţii. Conturile sunt necesare pentru plata salariilor angajaţilor şi a facturilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici