Marea Britanie şi SUA au analizat un plan de antrenare a rebelilor sirieni, considerat riscant

Marea Britanie şi Statele Unite au analizat posibilitatea antrenării a circa 100.000 de combatanţi ai opoziţiei siriene, pentru a învinge regimul Bashar al-Assad, dar Londra şi Washingtonul au considerat că iniţiativa era prea riscantă, dezvăluie BBC News online.

119 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie şi SUA au analizat un plan de antrenare a rebelilor sirieni, considerat riscant

Marea Britanie şi SUA au analizat un plan de antrenare a rebelilor sirieni, considerat riscant (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iniţiativa secretă a fost elaborată acum doi ani de generalul britanic David Richards. Planul, care prevedea recrutarea de combatanţi, instruirea şi înarmarea acestora, a fost analizat de premierul David Cameron, de Consiliul britanic pentru Securitatea Naţională, şi de Administraţia Barack Obama.

Planul nu a fost implementat, fiind considerat prea riscant, precizează sursele citate de BBC.

Planul prevedea alcătuirea unei armate a opoziţiei siriene moderate, iar "militarii" urmau să fie instruiţi în baze din Turcia şi Iordania.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să aloce 500 de milioane de dolari pentru antrenarea insurgenţilor sirieni.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului depăşeşte, potrivit estimărilor, 160.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici