Rebelii sirieni resping califatul proclamat de jihadişti în Irak şi Siria ca "nul şi neavenit"

Rebelii sirieni au respins proclamarea de către jihadiştii din cadrul grupării "Statul Islamic" (SI) a unui califat de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak, catalogându-l "nul şi neavenit".

637 afișări

"Considerăm anunţul" SI de proclamare a unui "califat nul şi neavenit din punct de vedere legal şi logic", au declarat într-un comunicat principalele facţiuni ale rebeliunii siriene. Gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) - care a anunţat că şi-a schimbat numele în "Statul Islamic" (SI) - a proclamat un "califat" într-o zonă care se întinde din Alep, în nordul Siriei, şi până în Diyala, în estul Irakului.

Printre semnatarii comunicatului se află Frontul Islamic - cea mai importantă coaliţie a rebelilor sirieni, şi Majlis Shura Mujahideen al-Sharqiya - o alianţă din care face parte gruparea Frontul al-Nusra, afiliată reţelei teroriste Al-Qaida.

Proclamarea SI "nu schimbă cu nimic modul în care-i percepem sau vom trata cu ei", se subliniază în comunicat, semnat de către instanţe religioase din cadrul fiecărei organizaţii rebele.

Semnatarii se află cu toţii în război, începâând din ianuarie, cu jihadiştii din cadrul SI.

Iniţial rebelii din Siria au acceptat prezenţa în rândul lor a grupării SIIL, în lupta împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dar ulterior au întors armele împotriva acestei organizaţii jihadiste din cauza abuzurilor pe care le-a comis în mod sistematic şi a ambiţiilor hegemonice ale acesteia.

Jihadiştii din cadrul SI l-au proclamat totodată "calif" şi "lider al tuturor musulmanilor" pe şeful lor Abu Bakr al-Baghdadi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici