SIIL anunţă instaurarea unui "califat islamic" în teritoriile ocupate. Acest regim politic islamic a dispărut în urmă cu un secol

Jihadiştii din cadrul grupului Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), angajaţi în lupte în Siria şi Irak, au anunţat duminică istaurarea unui califat, regim politic islamic dispărut în urmă cu un secol.

2331 afișări
Imaginea articolului SIIL anunţă instaurarea unui "califat islamic" în teritoriile ocupate. Acest regim politic islamic a dispărut în urmă cu un secol

SIIL anunţă instaurarea unui "califat islamic" în teritoriile ocupat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Într-o înregistrare audio publicată pe un site, SIIL, care se va numi acum "Stat islamic", l-a desemnat pe şeful său Abu Bakr Al-Baghdadi drept "calif" şi "lider al musulmanilor de pretutindeni".

Acest califat urmează să fie impus în regiunile aflate sub controlul jihadiştilor în Siria şi Irak, unde ei au reuşit că ocupe mai multe teritorii.

"În cursul unei reuniuni, Shura (consiliul) Statului islamic a decis să anunţe instaurarea unui califat islamic şi să desemneze un calif pentru Statul musulmanilor. Jihadistul Al-Baghdadi a fost desemnat drept calif al musulmanilor", a anunţat, potrivit acestei înregistrări, Abu Mohammad al-Adnani, purtătorul de cuvânt al SIIL.

Al-Baghdadi "a acceptat această desemnare şi a devenit astfel calif al musulmanilor de pretutindeni", a adăugat el.

Cuvintele "Irak" şi "Levant" au fost suprimate pe sigla SIIL, al cărui nume oficial a devenit acum "Stat islamic", a adăugat al-Adnani.

El a apreciat că acest califat "era dorit de către toţi musulmanii".

Califatul fusese abolit oficial în 1924.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici