SIIL îşi consolidează prezenţa la frontiera dintre Irak şi Siria - VIDEO

Jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) şi-au consolidat joi prezenţa la Bukamal, principala localitate de la frontiera irako-siriană, după ce acestei grupări s-au supus jijadiştii rivali din regiune.

767 afișări
Imaginea articolului SIIL îşi consolidează prezenţa la frontiera dintre Irak şi Siria - VIDEO

SIIL îşi consolidează prezenţa la frontiera dintre Irak şi Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"SIIL şi-a consolidat prezenţa la Bukamal, unde combatanţii Frontului Al-Nosra, ramură siriană a reţelei teroriste Al-Qaida, au promis supunere" grupării juhadiste care operează în Irak şi Siria, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Activişti pro-SIIL au publicat un material video pe YouTube arătând un convoi mare de maşini şi camioane care intră în localitate şi poartă drapelul negru al SIIL.

"Convoaiele SIIL circulă în Bukamal după cucerirea acestuia, slavă lui Dumnezeu", au comentat alţi simpatizanţi ai grupării extremiste, pe conturile lor de Twitter.

Bukamal este unul dintre principalele oraşe ale provinciei petroliere Deir Ezzor, în estul Siriei.

Totuşi, confruntările între SIIL şi Al-Nosra, care să-şi apere bastioanele, continuau joi în alte părţi ale acestei provincii, potrivit OSDO.

Majoritatea reginilor din Deir Ezzor se află sub controlul SIIL, care avansează în vestul Irakului şi aspiră la crearea unui emirat islamic între Siria şi Irak.

Ameninţarea pe care o reprezintă SIIL pentru Irak, dar şi pentru alte state din regiune, a fost joi, la Paris, subiect de discuţie la reuniunea între secretarul de Stat american, John Kerry, şi omologii săi din Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Ei şi-au exprimat "îngrijorarea" faţă de lipsa unei cooperări strânse între forţele politice şi comunităţile din Guvernul premierului Nuri al-Maliki.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici