Merkel: Reformele iniţiate de Franţa şi Italia sunt insuficiente

Cancelarul Germaniei Angela Merkel consideră că reformele iniţiate de Franţa şi Italia nu sunt suficiente, în condiţiile în care mai mulţi oficiali germani au criticat în ultima perioadă nivelul ridicat al deficitului bugetar al Franţei.

189 afișări
Imaginea articolului Merkel: Reformele iniţiate de Franţa şi Italia sunt insuficiente

Merkel: Reformele iniţiate de Franţa şi Italia sunt insuficiente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia Europeană a spus în mod clar că măsurile prezentate până în acest moment (de către Franţa şi Italia) nu sunt suficiente, lucru cu care sunt de acord", a afirmat Merkel într-un interviu pentru publicaţia Die Welt.

Ea a precizat că CE "a stabilit un calendar conform căruia Franţa şi Italia trebuie să prezinte măsuri suplimentare, în condiţiile în care cele două ţări se află, efectiv, într-un proces de refomare".

Merkel a făcut aceste declaraţii cu două zile înainte de anticipata ei realegere în fruntea Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

La sfârşitul lunii noiermbrie, CE a avertizat Franţa că se află încă în pericolul de a fi amendată, dacă nu continuă implementarea reformelor convenite cu Uniunea Europeană (UE) şi nu respectă regulile bugetare impuse de UE.

CE a hotărât să acorde timp guvernului francez până în luna martie a anului viitor pentru a dovedi că respectă angajamentul privind implementarea reformelor structurale, înainte de a lua o decizie în ceea ce priveşte sancţionarea Franţei. Comisia a evitat, astfel, un conflict cu Parisul legat de necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare.

La finalul lunii octombrie, autorităţile de la Bruxelles au acceptat proiectele de buget ale Franţei şi Italiei pentru 2015, după corecţii de ultim moment, însă nu au exclus posibilitatea de a cere măsuri suplimentate de reducere a deficitelor şi de a impune amenzi în cazul nerespectării regulilor bugetare ale UE.

În octombrie, Guvernul francez a anunţat că va rata atât anul viitor, cât şi în 2016 ţinta de reducere a deficitului bugetar la 3% din produsul intern brut, dar a avertizat că nu va lua măsuri suplimentare de austeritate, în ciuda presiunilor Uniunii Europene.

Franţa, al cărei proiect de buget prevede pentru 2015 un deficit de 4,3% din PIB, a promis o reducere suplimentară a cheltuielilor de 3,6-3,7 miliarde de euro. Deficitul structural va scădea cu peste 0,5 puncte procentuale, faţă de 0,2% în proiectul iniţial.

Ţinta unui deficit bugetar de sub 3% trebuia atinsă în 2015, după ce guvernul francez ceruse deja de două ori Comisiei Europene să amâne acest termen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici