Michel Barnier este îngrijorat de planul post-Brexit al Marii Britanii pentru graniţa cu Irlanda

Negociatorul şef Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că este îngrijorat de planurile Marii Britanii pentru frontiera cu Irlanda după ieşirea din Blocul comunitar şi a cerut Londrei să vină cu "soluţii creative", relatează site-ul BBC News.

804 afișări
Imaginea articolului Michel Barnier este îngrijorat de planul post-Brexit al Marii Britanii pentru graniţa cu Irlanda

Michel Barnier este îngrijorat de planul post-Brexit al Marii Britanii pentru graniţa cu Irlanda

"Ceea ce văd în documentele Marii Britanii privind Irlanda şi Irlanda de Nord mă îngrijorează. Marea Britanie doreşte ca UE să suspende aplicarea legilor sale, a uniunii vamale şi a pieţei sale unice pentru ceea ce va reprezenta o nouă frontieră externă a UE. Marea Britanie vrea să folosească Irlanda ca pe un test pentru viitoarele relaţii comerciale cu UE. Aceste lucruri nu se vor întâmpla. Nu ar fi corect pentru Irlanda şi pentru Uniunea Europeană. Totodată, cetăţenii irlandezi din Irlanda de Nord trebuie să se bucure în continuare de drepturile de cetăţeni ai UE", a spus Barnier.

Comentariile lui Barnier scot în evidenţă viziunile radical diferite ale celor două părţi privind una dintre cele mai dificile probleme ale Brexit - cum va fi afectată libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor între Republica Irlanda, membră a UE, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie.

În luna august, Marea Britanie a susţinut că, după Brexit, nu ar trebui să existe puncte de frontieră şi controale de imigraţie de-a lungul frontierei de 500 de kilometri. Aproximativ 30.000 de persoane fac această trecere în fiecare zi, iar companiile depind de mişcarea neîngrădită a mărfurilor între nord şi sud.

Autorităţile de la Bruxelles şi Dublin declară că vor să păstreze o frontieră deschisă, însă susţin că Marea Britanie nu a reuşit să explice modul în care va reuşi acest lucru având în vedere intenţia declarată de a părăsi uniunea vamală a Uniunii Europene.

Blocul comunitar este, de asemenea, îngrijorat de faptul că Marea Britanie ar putea utiliza frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord ca o modalitate de a eluda taxele care vor fi impuse după Brexit pentru comerţul UE-Marea Britanie, cerându-i Londrei să vină cu "soluţii creative şi flexibile".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici