Mici deversări de apă radioactivă în interiorul unei alte centrale nucleare japoneze

Mici deversări de apă slab radioactivă au avut loc la nivelul piscinelor de dezactivare a combustibilului uzat de la centrala nucleară Onagawa (nord-est) din cauza cutremurului de joi seara, au anunţat vineri exploatantul instalaţiei şi Agenţia pentru siguranţa nucleară.

69 afișări
Imaginea articolului Mici deversări de apă radioactivă în interiorul unei alte centrale nucleare japoneze

Mici deversări de apă radioactivă în interiorul unei alte centrale nucleare japoneze (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Din cauza cutremurelor, au fost descoperite mai multe anomalii în clădirile reactoarelor", a explicat un oficial din cadrul agenţiei într-o conferinţă de presă, subliniind totuşi că nivelul de radioactivitate este "inferior" limitei legale.

"Apa s-a deversat în principal din piscina de dezactivare a reactorului 2", a precizat un purtător de cuvânt al companiei de electricitate Tohoku Electric Power, exploatantul acestei centrale care are trei reactoare.

A fost descoperită apă şi pe jos, la mai multe etaje ale clădirilor altor unităţi, dar de fiecare dată în cantităţi foarte mici.

Radioactivitatea acestei ape este în orice caz foarte scăzută, comparativ cu limita legală, potrivit datelor comunicate AFP de companie, care se aşteaptă totuşi să descopere mai multe incidente după inspectarea zonei.

Centrala, a cărei structură nu a fost avariată, este oprită de la cutremurul urmat de tsunami din 11 martie. Totuşi, combustibilul pe care îl conţine aceasta trebuie răcit în permanenţă.

O replică având magnitudinea de 7,1 s-a produs în noaptea de joi spre vineri.

Situată la câteva sute de kilometri sud de Onagawa, centrala nucleară Fukushima Daiichi (numărul 1), puternic avariată la 11 martie, nu a suferit alte pagube în urma replicii de joi, potrivit Agenţiei pentru siguranţa nucleară şi companiei Tokyo Electric Power (Tepco).

În schimb, peste trei milioane de locuinţe din nordul ţării nu aveau, în continuare, electricitate vineri dimineaţa, din cauza opririi centralelor termice care ar urma să fie repuse în funcţiune în cursul zilei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici