Mihai Ghimpu: Sunt obligat de Constituţia moldoveană să dizolv Parlamentul

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că este obligat de Constituţie să dizolve Parlamentul, într-o intervenţie televizată în care şi-a exprimat opinia cu privire la motivele prezenţei slabe la referendum, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

35 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu: Sunt obligat de Constituţia moldoveană să dizolv Parlamentul

Mihai Ghimpu: Sunt obligat de Constituţia moldoveană să dizolv Parlamentul (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"Constituţia mă obligă să dizolv Parlamentul", a declarat preşedintele, pentru Jurnal TV, răspunzând unei întrebări cu privire la dizolvarea Parlamentului în această toamnă.

"Politica antistatală a comuniştilor, lipsa consolidării Alianţei pentru Integrare Europeană - toţi am crezut că putem merge pe cont propriu, deja - şi indiferenţa cetăţenilor sunt motivele prezenţei extrem de scăzute la vot", a spus el.

Ghimpu este de părere că Alianţa a informat în mod suficient cetăţenii despre referendum, dar admite că liderii formaţiunilor din cadrul acestei coaliţii, aflate la putere, nu s-au concentrat suficient asupra referendumului. "Societatea nu a fost informată prost. Problema este că (liderii coaliţiei) nu s-au concentrat asupra referendumului. Am încercat dezbateri asupra unor subiecte care, probabil, au supărat alegătorii", a declarat şeful interimar al statului.

"Eu am soluţii întotdeauna, dar vreau să am şi oameni cu care să le realizez", a spus Ghimpu, răspunzând jurnaliştilor care l-au întrebat ce va face în continuare sau dacă are "vreun as în mânecă".

Totodată şi ceilalţi lideri ai Alianţei şi-au exprimat dezamăgirea faţă de rezultatele referendumului, afirmând că ei sunt cei "vinovaţi" pentru aceste rezultate, potrivit agenţiei DECA-press, citată de cotidianul Timpul.

Premierul Vlad Filat, liderul Partidului Democrat-Liberal (PDLM), a declarat că "prezenţa slabă la scrutin se datorează lipsei unui mesaj coerent, care ar fi fost necesar să vină din partea tuturor actorilor politici. O influenţă a avut şi apelul la boicotare din partea comuniştilor", a spus el.

Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, liderul Alianţei Moldova Noastră (AMN), a declarat pentru un post de televiziune că şi-a "pierdut încrederea în tot". "Aşteptările au fost mult mai mari şi am mai crezut şi în sondaje", a spus el.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PD), a declarat că "anumiţi lideri din (cadrul) Alianţei au încercat să aducă în prim plan idei care nu reprezintă priorităţi pentru ţară". "Oamenii nu au înţeles mesajul", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici