Mihail Formuzal vrea să conecteze Găgăuzia la piaţa de gaze din Uniunea Vamală cu Rusia

Găgăuzia doreşte să se integreze pe piaţa gazelor din Uniunea Vamală prin intermediul unei companii nou înfiinţate care gestionează cei aproximativ 400 de kilometri de reţele de gaz de pe teritoriul regiunii autonome, a anunţat başcanul Mihail Formuzal, într-o conferinţă de presă, relatează IPN.

246 afișări
Imaginea articolului Mihail Formuzal vrea să conecteze Găgăuzia la piaţa de gaze din Uniunea Vamală cu Rusia

Mihail Formuzal vrea să conecteze Găgăuzia la piaţa de gaze din Uniunea Vamală cu Rusia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Başcanul Găgăuziei a declarat că cei aproximativ 400 de kilometri de reţele de gaze nu se află în proprietatea companiei Moldovagaz şi a asigurat că acţiunile autorităţilor de la Comrat în această privinţă vor fi în limitele legislaţiei Republicii Moldova.

Mihail Formuzal a afirmat ca integrarea autonomiei găgăuze pe piaţa de gaze a Uniunii Vamale înfiinţate de Rusia va oferi posibilitatea achiziţionării gazului la preţuri convenabile pentru toţi cetăţenii Găgăuziei şi va asigura securitatea energetică a regiunii.

"Sunt bani publici cei pe care-i concentrăm în această întreprindere. Trebuie să asigurăm funcţionarea acesteia , iar după aceasta ne vom gândi ce vom face cu aceste reţele şi cum le vom exploata pentru a obţine beneficii maxime pentru cetăţeni", a declarat Formuzal.

"În prezent, pensia medie a populaţiei este de 70-80 de dolari pe lună, însă în perioada rece a anului, pentru a achita facturile la agentul termic este nevoie de aproximativ 150-200 de dolari pe lună. Este o problemă a societăţii. Noi ne ocupăm de această chestiune, însă în limitele legislaţiei Republicii Moldova", a subliniat Mihail Formuzal.

Pe de altă parte, başcanul Mihail Formuzal a insistat ca găgăuzii să fie reprezentanţi în Parlamentul de la Chişinău de cinci deputaţi din regiune, "pentru a asigura stabilitatea politică şi statalitatea ţării".

"Consider că o astfel de decizie va fi un pas model al guvernării care va consolida înţelegerea între puterea centrală şi regiuni şi va consolida statalitatea. Politicienii trebuie să reducă ambiţiile personale şi să se gândească la statalitatea republicii, să acorde în regim de urgenţă aceste cinci mandate pentru ca lumea să poată avea un dialog civilizat. Orice politician şi expert conştient înţelege că solicitările noastre sunt foarte mici", a afirmat Mihail Formuzal.

Numărul de mandate solicitate de autorităţile Găgăuziei sunt în conformitate cu numărul populaţiei din regiunea autonomă, care ar reprezenta aproximativ 5 la sută din populaţia Republicii Moldova.

Autorităţile găgăuze discută cu oficialii de la Chişinău, în urma disensiunilor apărute după organizarea în februarie a două referendumuri la care populaţia din regiune s-a pronunţat masiv în favoarea dreptului la autodeterminare şi a aderării R. Moldova la Uniunea Vamală. De asemenea, situaţia din regiune s-a tensionat în contextul evenimentelor din Crimeea, iar la Comrat au apărut voci care susţin separarea de R. Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici