Mihail Hodorkovski îl compară pe "juristul" Putin cu "banditul" Stalin

Fostul miliardar şi critic al puterii din Rusia Mihai Hodorkovski, îl acuză pe premierul Vladimir Putin că acordă la fel de puţină importanţă independenţei justiţiei ca dicatorul Iosif Stalin, într-un interviu din care au fost publicate câteva fragmente marţi.

65 afișări
Imaginea articolului Mihail Hodorkovski îl compară pe "juristul" Putin cu "banditul" Stalin

Mihail Hodorkovski îl compară pe "juristul" Putin cu "banditul" Stalin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Juristul Putin şi banditul Stalin înţeleg în acelaşi mod ce este independenţa justiţiei", a declarat pentru cotidianul german Die Welt Hodorkovski, deţinut din 2003.

Pedeapsa lui a fost prelungită până în 2017, la încheierea celui de-al doilea proces al său în decembrie, după ce Putin, considerat de mulţi cel mai puternic om din ţară, a comis ceea ce fost denunţată drept o încălcare a normei privind separarea puterilor în stat.

"Locul unui hoţ este în închisoare", a declarat Putin, întrebat în legătură cu procesul, înainte de anunţarea verdictului. El a insinuat, de asemenea, în cadrul unor declaraţii televizate, că Hodorkovski este implicat în crime, o acuzaţie care nu a fost formulată niciodată împotriva lui în justiţie.

"Am citit rezoluţiile lui Stalin în care era scris «aduceţi în faţa justiţiei şi ucideţi». L-am auzit pe Putin spunând «trebuie să meargă la închisoare» cu explicaţii cu privire la ce trebuie să fie al doilea proces al meu. Este clar că a devenit mai «uman»", a ironizat el.

Fostul director al grupului petrolier Iukos şi principalul său asociat Platon Lebedev, încarcerat din 2003 şi condamnat în 2005 la opt ani de închisoare pentru escrocherie şi evaziune fiscală, şi-au văzut la 30 decembrie pedepsele prelungite până în 2017 pentru furt de petrol şi spălare de bani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici