Mihail Hodorkovski nu poate să se întoarcă în Rusia din cauza unei condamnări în civil

Fostul oligarh şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, graţiat de Vladimir Putin, a declarat că nu se poate întoarce în Rusia din cauza unei condamnări în civil încă active, care îl obligă la plata a 550 de milioane de dolari.

321 afișări
Imaginea articolului Mihail Hodorkovski nu poate să se întoarcă în Rusia din cauza unei condamnări în civil

Mihail Hodorkovski nu poate să se întoarcă în Rusia din cauza unei condamnări în civil

"Din punct de vedere juridic, condamnarea mea în civil în primul caz nu a fost ridicată. Este vorba despre o condamnare la plata a 550 de milioane de dolari şi, potrivit legii ruse, aceasta deschide posibilitate ca eu să nu pot primi autorizaţia de a părăsi ţara", a declarat Hodorkovski la Berlin, în faţa jurnaliştilor ruşi, potrivit agenţiei Interfax.

Hodorkovski a fost graţiat vineri de Vladimir Putin după zece ani de detenţie şi îmbarcat imediat într-un avion cu destinaţia Berlin.

El a adăugat că dacă această condamnarea, o rederesare fiscală de 17 miliarde de ruble datând de la condamnarea sa din 2005 pentru evaziune fiscală, va fi ridicată de Curtea Supremă, el va considera acest lucru drept un "semn că poate să se întoarcă în Rusia".

Această condamnare îi vizează colectiv pe Hodorkovski şi pe principalul său asociat Platon Lebedev, arestat şi judecat împreună cu el şi care continuă să îşi ispăşească pedeapsa până la eliberarea prevăzută în mai.

În noiembrie, justiţia a declarat că nu a putut ridica decât 132,8 milioane de ruble (trei milioane de euro la cursul actual), majoritatea provenind din confiscarea unui teren care îi aparţinea lui Lebedev.

Fostul miliardar, care potrivit estimărilor site-ului Gazeta.ru încă ar deţine milioane de dolari în conturi în străinătate, a declarat că nu ştie pentru moment la cât se ridică averea care i-a rămas.

"Dacă aş avea nevoie de bani, m-aş lansa în afaceri, dar am cu siguranţă suficient pentru a trăi", a adăugat el.

"Nu cumpăr cluburi de fotbal", a declarat el, într-o aluzie la un alt oligarh rus, Roman Abramovici, un apropiat al Kremlinului şi proprietarul clubului londonez Chelsea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici