Mii de manifestanţi au celebrat în Europa înlăturarea de la putere a preşedintelui tunisian

Înlăturarea de la putere a preşedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fost celebrată prin manifestaţii organizate sâmbătă după-amiază în mai multe ţări europene, unde participanţii au cerut instaurarea democraţiei.

28 afișări
Imaginea articolului Mii de manifestanţi au celebrat în Europa înlăturarea de la putere a preşedintelui tunisian

Mii de manifestanţi au celebrat în Europa înlăturarea de la putere a preşedintelui tunisian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Paris, cea mai importantă manifestaţiei a zilei a reunit 8.000 de persoane, potrivit poliţiei, în special tunisieni, franco-tunisieni, precum şi reprezentanţi ai partidelor de stânga franceze, care s-au reunit în Piaţa Republicii, în centrul capitalei.

Comunitatea tunisiană din Franţa, fostă putere colonială în Tunisia, numără sute de mii de persoane.

Tinerii purtau sicrie acoperite cu drapele tunisiene şi pancarte pe care se putea citi: "Mulţumim martirilor noştri, nu vă vom uita niciodată".

Najet Mizoni, o profesoară de drept în vârstă de 59 de ani, s-a declarat "fericită să fie acolo", bucurându-se de "prima revoluţie din lumea arabă".

La Marsilia (sud-est), unde locuiesc 46.000 de cetăţeni tunisieni, potrivit consulatului, peste 2.000 de persoane au manifestat în centrul oraşului.

Într-o atmosferă de calm, manifestanţii au scandat "Ben Ali asasin" sau "Ben Ali în justiţie" şi au arborat numeroase pancarte pe care se putea citi: "Omagiu martirilor noştri", "Mână în mână pentru democraţie" sau "Revenirea la pacea civilă".

La Lyon (centru-est), manifestaţia, la care au participat 800 de persoane, s-a transformat într-o demonstraţie de bucurie, numeroşi tunisieni cântând imnul naţional. La Lille (nord), unde au manifestat aproximativ 450 de persoane, printre drapelele tunisiene se puteau vedea şi cele marocane sau algeriene.

"Ben Ali, ai plecat, Bouteflika, taci", scandau manifestanţii, referindu-se la preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika şi cerând totodată înlăturarea de la putere a preşedintelui egiptean Hosni Mubarak.

La Toulouse (sud-vest), între 350 şi 500 de persoane au defilat în centrul oraşului.

În Italia, sute de persoane au manifestat în mai multe oraşe. La Milano, aproximativ 200 de imigranţi tunisieni, veniţi din mai multe regiuni, s-au reunit în faţa consulatului Tunisiei. Fluturând drapele tunisiene, demonstranţii au cântat de mai multe ori imnul naţional.

La Palermo, circa 200 de manifestanţi au răspuns apelului unui colectiv de liceeni şi studenţi solidari cu poporul tunisian.

La Roma, o demonstraţie organizată de partidele de stânga a reunit circa 100 de persoane "solidare cu manifestaţiile populare din Tunisia", care au cerut să se pună capăt "complicităţii Italiei cu regimul lui Ben Ali".

"Asasinii", "trăiască democraţia", "Tunisia liberă", scandau manifestanţii, care au organizat funeralii simbolice pentru victimele reprimării revoltelor din Tunisia.

În Elveţia, 1.000 de persoane au defilat sâmbătă în centrul oraşului Lausanne şi la Geneva, în vestul ţării, potrivit agenţiei de presă ATS.

Circa 200 de persoane au demonstrat la Lausanne şi 800 la Geneva, arborând pancarte pe care se putea citi: "Trăiască revoluţia în Tunisia. Toată puterea poporului" sau "Jos dictatorul Ben Ali".

"Visul nostru a devenit realitate. Este posibil să elimini criminalii", a declarat Anis Mansouri, coordonatoarea Asociaţiei tunisienilor din Elveţia.

"Plângem de bucurie pentru plecarea lui Ben Ali, dar acum începe munca de instaurare a demcraţiei", a adăugat el.

Peste 500 de persoane de origine tunisiană au defilat în centrul Bruxelles-ului, multe dintre ele fluturând drapele tunisiene şi cântând imnul naţional pentru a sprijini poporul tunisian după înlăturarea de la putere a preşedintelelui Ben Ali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici