Ministrul francez de Externe: UE va suspenda primele sancţiuni care vizează Iranul în decembrie

UE va suspenda primele sale sancţiuni care vizează Iranul "în decembrie", a anunţat luni ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, în opinia căruia acordul asupra programului nuclear iranian va împiedica Teheranul "să facă orice şi oricând" în materie de îmbogăţire a uraniului.

156 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez de Externe: UE va suspenda primele sancţiuni care vizează Iranul în decembrie

Ministrul francez de Externe: UE va suspenda primele sancţiuni care vizează Iranul în decembrie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Unele sancţiuni vor fi suspendate începând din "luna decembrie", a declarat şeful diplomaţiei franceze pentru postul de radio Europe 1. O reuniune a UE la nivel de miniştri de Externe va avea loc "în câteva săptămâni", a spus el. Suspendarea sancţiunilor UE va fi "limitată, direcţionată şi reversibilă", a adăugat el, fără să precizeze domeniile vizate. "Partea americană va proceda la fel", a amintit Laurent Fabius.

Intervievat în legătură cu respingerea acordului de către Israel şi dacă există temeri de atacuri preventive ale statului evreu, Fabius a răspuns că "la acest stadiu nu, pentru că nimeni nu le va înţelege".

Referitor la posibilitatea acordată pentru prima dată Iranului de a îmbogăţi uraniu, deşi toate rezoluţiile ONU din ultimii şase ani solicită Teheranului să suspende această activitate, Laurent Fabius a subliniat că ea va fi reglementată mai clar pe viitor.

"Ambele părţi garantează un program de îmbogăţire, care nu este acelaşi lucru cu un drept de îmbogăţire, în termeni care sunt mutual conveniţi. Aceasta înseamnă că (Iranul) nu poate să facă orice şi oricând, există limitări clare", a explicat el.

Potrivit acordului încheiat în acest weekend la Geneva între Iran şi cele şase puteri însărcinate cu dosarul nuclear iranian (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), Teheranul nu va putea să îmbogăţească uraniu peste 3,5% sau 5%. Stocul său de uraniu îmbogăţit la un nivel de până la 20% va fi neutralizat.

Îmbogăţirea până la un nivel de 90% permite fabricarea unei bombe nucleare.

Teheranul revendică dreptul de a îmbogăţi uraniu în scopuri civile. Totuşi, Iranul dispune doar de o singură instalaţie, la Bushehr, alimentată cu combustibil de Rusia. Potrivit experţilor, sunt necesare 50.000 de centrifuge de îmbogăţire a uraniului până la nivelul de 3,5% pentru a alimenta o centrală. În prezent, Iranul deţine 19.000.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici